Het areaal moet niet ten koste van de kwaliteit vergroot worden

Goede uien uit Noord-Spanje op de markt

Na de droge en hete zomer in Noord-Europa bleek de uienoogst ontoereikend. In Spanje is er echter sprake van een toename van zowel de volumes als de maten.

Deze toename heeft geleid tot een snelle doorstroom van uien in Spaanse verpakkingsbedrijven. Deze bedrijven hebben, net als die in de rest van Europa, uien moeten importeren vanaf het zuidelijk halfrond (Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië, Tasmanië, etc.) om te voldoen aan de constante vraag. Bepaalde familiebedrijven, zoals Agorreta, willen echter geen risico's lopen door uien te importeren zonder de kwaliteit te controleren. 

Dit familiebedrijf, gelegen op de vruchtbare gronden van de Vega del Ebro, teelt Grano uien met een specifieke kleur en stevigheid, op een areaal van 130 hectare. "Het klimaat van Ribera del Ebro met strenge winters en met wind maakt het mogelijk een stevigere ui met een langere houdbaarheid te telen. Er is altijd sprake geweest van een hoge waardering voor de kwaliteit van deze ui op de Europese markt", stelt Guillermo Agorreta.

Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de teelt, verpakking en afzet van het product, verzendt zijn uien naar verschillende markten, grote retailers en supermarkten onder de merken Agorreta, Alberto en Montecillo.

Sinds zijn oprichting in 1985 is de marktvisie van het bedrijf hetzelfde gebleven: het telen en afzetten van een kwaliteitsui in overeenstemming met de behoeften van de markt. Het bedrijf heeft een breed aanbod aan verpakkingsformaten om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van de klanten. In de eigen verpakkingsfaciliteiten van het bedrijf worden grote zakken van 1.000 kg verpakt, maar ook zakken van 20 kg, 15kg en 10 kg, evenals andere soorten verpakkingen met verschillende formaten.

Ondanks dat landen steeds meer zelfvoorzienend worden, wint de ui uit Ribera del Ebro terrein in Europa, vanwege zijn kwaliteit, bewaring en stevigheid. De vraag nam jaar na jaar progressief toe. Agorreta exporteert sinds 1995 en werkt samen met een trouwe klantenkring. Het bedrijf is actief op verschillende Europese markten. In het Verenigd Koninkrijk is er sprake van een stabiele vraag, die waarschijnlijk niet aangetast zal worden door de Brexit.

"Hoewel Spanje zich specialiseert in grote maten, hebben de grootste klanten een voorkeur voor een maat van 80-90, onze ideale maat", aldus Guillermo Agorreta.

De opleving van de vraag op nationaal niveau heeft geleid tot enthousiasme onder de meerderheid van de Spaanse telers en heeft hen ertoe aangezet het areaal te vergroten. Agorreta heeft echter besloten om dit niet te doen en in te blijven zetten op een stabiele kwaliteit en op stabiele maten. "Deze droge en warmere lente zorgt voor een optimale zaaitijd in tegenstelling tot de situatie vorig jaar toen er meer regen viel. Als het gaat om het vergroten van het areaal, is voorzichtigheid echter van belang. Het kan schadelijk zijn voor de sector om dit te doen", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Guillermo Agorreta

Agorreta
C/ Sol, 14
31512 Fontellas (Navarra)  
T: + (34) 948 82 79 72  
grupoagorreta@gmail.com
www.agorreta.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.