Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerard Hoekman (Mulder Onions): "Kwaliteit erg wisselvallig"

Redelijke vraag naar uien uit traditionele exportmarkten

Tholen - Er is momenteel een redelijke vraag naar uien van de traditionele exportmarkten als het Verre Oosten, Afrika, Midden-Amerika en Europa. "Maar er zit geen markt bij die je eigenlijk niet zou verwachten en dat is jammer, want die zouden we wel goed kunnen gebruiken", meent Gerard Hoekman van Mulder Onions. "Er moeten namelijk nog heel wat uien weg."

De verwachting voor de decembermaand zijn volgens de exporteur moeilijk in te schatten. "De rederijen hebben aangegeven vanaf volgend jaar de zeevrachttarieven flink op te schroeven. Het is lastig in te schatten in hoeverre de afnemers hierop in gaan spelen door vooruit te gaan bestellen. Daarbij is december maar een kort maandje, omdat verschillende bedrijven de laatste week van het jaar dicht zullen zijn. Daarom zal de druk op de sorteerbedrijven wat groter zijn."

De kwaliteit van de uien is volgens Gerard erg wisselvallig. "Koprot steekt de kop op bij de gele, maar vooral bij de rode uien. Het is van groot belang om daar erg selectief en scherp op te zijn. Hier in Nederland zal dat wel gaan, maar je moet er ook mee rekenen dat de uien een bootreis van twee tot vier weken voor de boeg hebben. We moeten ons als Nederlandse uiensector behoorlijk focussen op de kwaliteit, anders schakelen afnemers straks bij de eerste beste mogelijkheid over op Nieuw-Zeelandse uien."