Tarieven onderzoeksbijdrage akkerbouw ongewijzigd

Vanaf begin december ontvangen akkerbouwers de factuur voor hun bijdrage over 2019 aan het collectieve akkerbouwonderzoek. Vergeleken met het afgelopen jaar zijn de tarieven ongewijzigd, zo laat de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw weten. Met de verplichte financiële bijdrage betalen akkerbouwers het programma Onderzoek en Innovatie van de BO Akkerbouw. In deze brochure wordt het onderzoeksprogramma toelicht.

Programma Onderzoek en Innovatie
Het programma Onderzoek en Innovatie richt zich op thema’s als bodem, plantgezondheid, biodiversiteit en klimaat. Het doel van alle onderzoeken is om bij te dragen aan een goed rendement voor alle akkerbouwers met kennis die in de praktijk toegepast kan worden. Akkerbouwers hebben zelf projecten aangedragen en beoordeeld. Binnen BO Akkerbouw bepalen vertegenwoordigers van de telers welke projecten worden uitgevoerd. In de brochure bij de factuur wordt het onderzoeksprogramma toegelicht met een aantal projecten.

Financiële bijdrage
De financiële bijdrage is voor akkerbouwers gekoppeld aan het areaal aardappelen, suikerbieten en granen. Ten opzichte van 2018 zijn de tarieven ongewijzigd:

  • € 13,20 per hectare voor poot- en consumptieaardappelen; 
  • € 8,80 per hectare voor zetmeelaardappelen en suikerbieten;
  • € 4,40 per hectare voor tarwe, gerst, haver en rogge.

Na aftrek van de kosten van inning en uitvoering ontstaat een jaarlijks budget voor onderzoek en innovatie van circa € 2,3 miljoen.

Machtiging
Omdat het programma Onderzoek en Innovatie ten goede komt aan alle akkerbouwers, is de verplichting tot registratie en gegevensverstrekking en de verplichting tot betaling verbindend verklaard door het Rijk. Dit betekent dat telers van aardappelen, suikerbieten en granen verplicht zijn om hun areaalgegevens door te geven aan BO Akkerbouw en om de bijbehorende factuur te betalen. Akkerbouwers kunnen BO Akkerbouw machtigen om gebruik te maken van de arealen die zij hebben opgegeven in de Gecombineerde opgave bij RVO.nl. Telers die gebruikmaken van een machtiging ontvangen een korting van maximaal € 50,- op de onderzoeksbijdrage. Meer dan 10.000 akkerbouwers hebben inmiddels een machtiging afgegeven aan BO Akkerbouw.

Voor meer informatie:
Brancheorganisatie Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
T: +31(0) 79 3030 330
E: info@bo-akkerbouw.nl    
W: www.bo-akkerbouw.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven