Momenteel toegelaten tot 31 januari 2021

Stand van zaken: Toelating Mancozeb in EU

Aangezien er de voorbije maanden vele berichten zijn verschenen over de vernieuwing van de actieve stof mancozeb als gewasbeschermingsmiddel geven we hier een update met de huidige stand van zaken.

UPL is leider van de European Mancozeb Task Force (EU MTF), één van de aanvragers voor de vernieuwing van de toelating van de werkzame stof en daarmee regelmatig in contact met de EU en nationale beleidsmakers over de vernieuwing van deze belangrijke actieve stof voor de landbouw in Europa.

Oorspronkelijk stond de expiratiedatum voor mancozeb op 31 januari 2019. Omdat de beoordeling nog lopende is, werd een eerste éénjarige verlenging toegekend tot 31 januari 2020 en recent, op 27 november 2019, werd opnieuw een éénjarige verlenging toegekend, tot 31 januari 2021.

Via een bezwaarmotie waarover op 19 december 2019 positief gestemd is, heeft het Europees Parlement aan de Europese Commissie gevraagd om dit verlengingsbesluit voor mancozeb te heroverwegen en de oorspronkelijke expiratiedatum van 31 januari 2020 aan te houden.

Vanuit de EU MTF wenst UPL te benadrukken dat de voorgestelde verlengingstermijn een gevolg is van het niet afronden van de beoordeling, iets wat gebeurt bij de meeste werkzame stoffen. Wij verwachten dan ook dat de EU commissie bij het besluit tot uitstel van de vernieuwing van de actieve stof mancozeb blijft, teneinde alle gegevens beschikbaar te hebben om tot een weloverwogen besluit te komen. UPL verwacht op z’n vroegst in Q3 2020 een EU besluit over de vernieuwing van de actieve stof mancozeb.

In het seizoen 2020 zijn er dus geen veranderingen of wijzigingen te verwachten in de toelatingen van mancozeb bevattende gewasbeschermingsmiddelen in Nederland.

Alle benodigde studies en vragen voor de vernieuwing van mancozeb zijn door de European Mancozeb Task Force ingediend en beantwoord. We verwachten dan ook dat de EU-besluitvorming uiteindelijk zal leiden tot een vernieuwing van deze essentiële actieve stof mancozeb voor de Europese landbouw.

Voor meer informatie:
UPL Benelux
Nico Stuijt: Nico.stuijt@upl-ltd.com
Bart Vanhoof: b.vanhoof@upl-ltd.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven