Tim O'Malley, Nationwide Produce, VK

"Waar vinden wij straks nog personeel voor onze sector?"

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil een einde maken aan de instroom van laaggeschoolde arbeidskrachten uit Europa. CEO Tim O'Mally van Nationwide Produce schreef daarop onderstaande reactie

Laten we beginnen met de hypocrisie van dit hele plan. Het Migration Advisory Committee (een publiek orgaan dat de regering adviseert omtrent immigratiezaken) schreef in 2018 een rapport over de impact van economische migratie binnen Europa op het VK. Ik zal u niet vermoeien met alle details en daarom volgt hieronder een opsomming van de voornaamste punten: 

 • Er is geen bewijs dat aantoont dat migranten uit de EU de Britse lonen drukken of Britse banen overnemen. 
 • EU-migranten blijken zeer productief te zijn en werken harder dan Britse arbeiders. 
 • Belastingen en uitkeringen. Het komt erop neer dan EU-migranten jaarlijks €2.746 meer afdragen dan zij ontvangen, waardoor zij de publieke middelen dus niet uitputten. In totaal levert dit de schatkist ieder jaar €5,6 mld op.
 • Vormen zij een last voor de openbare dienstverlening? 
  • De National Health Service zegt dat EU-migranten meer netto bijdragen dan zij afnemen. Over het algemeen gaat het hier om gezonde, jonge mensen. 
  • Scholen – Kinderen van EU-migranten presteren doorgaans goed en er zijn geen aanwijzingen dat zij een nadelig effect hebben op de resultaten van Britse kinderen.
  • Criminaliteit – Er is geen noemenswaardige impact op de misdaadcijfers. 
  • Sociale woningbouw – Migranten huren veelal. Marginaal bewijs dat EU-migranten de huizen opdrijven.

Is de aanwezigheid van EU-migranten dan een goede ontwikkeling? Je zou het wel denken maar de aanbevelingen in het rapport bestaan uit het verruimen van de toegang voor hoogopgeleide migranten en een drastische beperking van die voor laagopgeleiden die minder dan €35.830 per jaar verdienen. De Road Haulage Association noemde dit advies 'dom en elitair'. 

Ik denk dat we in ieder geval dankbaar moeten zijn dat de regering de inkomensdrempel heeft verlaagd naar €30.575 maar het probleem blijft bestaan want waar vinden wij nu nog personeel voor onze sector? Het argument dat we Britten simpelweg meer gaan betalen, gaat er bij mij niet in. Hieronder heb ik een controversiële stelling voor u: 

“Britse werknemers behoren tot de meest luie ter wereld - Teveel Britten leunen liever achterover dan de handen uit de mouwen te steken" 

Iedereen die een pakstation runt of arbeiders in de tuinbouwsector in dienst heeft zal deze stelling onderschrijven. Wij runnen een uienpakstation in Lincolnshire. Het verwijderen van rotte uien aan een koude, roestige productielijn is nu eenmaal niet het meest aangename werk maar iemand moet het doen. Het percentage Oost-Europese arbeiders dat bij ons werkt, schommelt tussen de 90% en 100%. Britten halen simpelweg hun neus op voor dit soort werkzaamheden. Ik ben het dan ook volledig eens met de bovenstaande stelling maar van wie is deze stelling eigenlijk afkomstig? Deze zin komt uit het boek Britannia Unchained dat werd geschreven door vijf conservatieve parlementsleden, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab en Priti Patel, minister van Binnenlandse Zaken. Zoiets verzin je toch niet!

Ik bracht onlangs nog een bezoek aan de Verenigde Staten waar het tekort aan arbeidskrachten eveneens een groot probleem is. Nadat Trump de instroom van Mexicaanse arbeidsmigranten heeft ingeperkt, zijn de lonen gestegen naar zo'n €16,60 per uur. Amerikanen meer betalen is echter niet de oplossing werd mij verteld. Net zoals Britten zijn ook Amerikanen niet te porren voor het werk in de sector en dit heeft geleid tot een tekort aan arbeid en hogere kosten. 

Ik denk dat deze situatie op de middellange en lange termijn zal leiden tot de toename van de overzeese productie. We importeren nu al 67% van onze verse AGF, een percentage waarvan ik verwacht dat het alleen maar verder zal groeien. De groententeelt in het VK is nu al op het punt beland waar telers nauwelijks winst maken of zelfs verlies draaien. Door dit beleid van de regering zullen veel telers geneigd zijn om hun tijd, geld en energie in andere zaken dan de groententeelt te steken. De ironie van dit alles is dat de regering zich ten doel heeft gesteld CO2-neutraal te worden, terwijl zij een beleid voert dat onvermijdelijk zal leiden tot een toename van de export. 

Wat is de oplossing? Robotisering/mechanisatie lijkt voor de hand liggend maar vergt veel tijd. We kampen nu al met dit probleem en zullen al binnen een paar maanden nog verder gedwarsboomd worden door het regeringsbeleid. Ik denk niet dat lobbyen de regering op andere ideeën zal kunnen brengen. De agrarische sector vormde na de oorlog nog zo'n 6% van het BBP. Inmiddels is dit gedaald tot 0,6% wat ons onbelangrijk maakt. Het is wel opvallend dat het nieuwe puntensysteem cruciale extra punten beschikbaar heeft voor werk in sectoren waar momenteel tekorten bestaan, zoals de verpleging, civiele techniek, psychiatrie en klassieke dans. Er wordt echter geen melding gemaakt van de landbouwsector. Ik denk dat we dus realistisch moeten blijven en ons er gewoon maar bij neer moeten leggen. Nog belangrijker is dat we goed budgetteren en dit doorberekenen aan onze klanten. We moeten het tij keren en de prijzen van verse AGF hoger maken. Laten we eindigen op een positieve noot door te zeggen dat dit wellicht het excuus dat wij zochten om terug te slaan en eindelijk te zeggen 'genoeg is genoeg'!" 

 

Voor meer informatie:
Tim O'Malley
Nationwide Produce PLC
Email: tim@nationwideproduce.com 
www.nationwideproduce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.