Het uienaanbod is goed en de vraag van de foodservice neemt weer toe.

De vraag naar foodservice-uien verandert

John Harris van Paradigm Fresh in Fort Morgan: "De afgelopen twee tot drie weken heb ik het gevoel dat de zaken weer normaliseren. Ik zou het nu ongeveer 80-90% van normaal noemen. Het gaat om een langzame en gestage stijging in de loop van de laatste acht weken. Grubhub en DoorDash en dat soort bedrijven hebben hun handel weer op gang gebracht en nu zijn de meeste zaken in het land weer open."

Tegelijkertijd is de vraag van de retail ook genormaliseerd. "De laatste paar weken van maart was de retailvraag erg hoog. Tegen het einde van april is deze genormaliseerd en dat is zo gebleven." Hij voegt er ook aan toe dat programma's zoals de USDA Farmers to Families Food Box -dat zakken uien in dozen heeft geïntroduceerd- de vraag van de retail heeft helpen verhogen.

Californië komt op gang
Over het algemeen vindt Harris het uienaanbod goed en dat dit jaar beter is dan vorig jaar doordat Californië een goede opbrengst heeft. "Vorig jaar verloren ze een groot gedeelte van hun oogst door hagelbuien."

Wat de regionale teelt betreft, begint New Mexico zijn winteroogst af te ronden en komt daar het lente-uienseizoen op gang. "Als dat gebeurt, verandert het profiel voor maten een klein beetje en zit er meestal een gat van een week of wat. We komen veel verladers tegen die zeggen dat ze één of twee kleuren hebben, maar geen andere kleur." 

Wat de prijzen betreft liggen die voor medium rood en geel, waarvan op dit moment minder aanbod is, een paar euro hoger dan voor jumbo's. Harris: "En de witte markt is, in vergelijking met gemiddelde jaren, een beetje laag. We handelen tussen de € 8,88 en € 10,66. Maar met wat gaten in het aanbod, lijkt er een groeiende markt te zijn." Hij voegt eraan toe dat de markt sterker wordt voor medium gele en beide maten witte uien, terwijl jumbo en grote gele qua prijs stabiel blijven.

Herfstvoorspellingen
Vooruitkijkend op de oogst van de herfst van 2020 meent Harris dat de zaken er goed uitzien voor het noordwesten. "Er waren mooie groeicondities, niet te warm of te koud. Ik weet dat er wat uien verloren zijn gegaan hier in Colorado. We hadden wind en wat echt koud weer in het vroege voorjaar, dus ik denk dat ongeveer 350 ha verloren is gegaan. Het is geen ton in het totale aanbod, maar het is wel gebeurd."

Mocht het weer zoals nu aanhouden en worden de regio's niet meer getroffen door plotselinge weersomstandigheden als hagelbuien of extreme regen, dan verwacht Harris een gestage beweging totdat Washington in augustus met de oogst begint.

Voor meer informatie:
John Harris
Paradigm Fresh
Tel: +1 (970) 775.2049
John@paradigmfresh.com

www.paradigmfresh.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven