Belangrijke weken voor irrigatieonderzoek

De onderzoeksopzet van het Uireka-irrigatieonderzoek is dat er op een viertal tijdstippen water wordt gegeven. Deze tijdstippen worden op basis van bodemsensor informatie (vochtsensoren Farm-21) bepaald. Het eerste tijdstip viel in de eerste week van juli, de overige zullen waarschijnlijk in de periode tot de eerste week van augustus vallen.

Op dit moment groeien de in de derde week april gezaaide uien lekker door en zij hebben inmiddels zo’n 6 bladeren. Aangezien ook de aantasting door trips en meeldauw in de gaten wordt gehouden, zien we tot op heden nog geen opvallende groeiverschillen met de praktijk.

Achtergrond irrigatieonderzoek
Water is in de uienteelt belangrijk voor een goede productie en kwaliteit; een geleidelijke groei geeft minder problemen met de huidvastheid. De afgelopen maanden, of eigenlijk zelfs jaren, bleek eens te meer dat de beschikbaarheid van, met name goed water geen gemeengoed is. In de zoektocht naar vooral efficiënt water is de toepassing van druppelirrigatie dan mogelijk een aantrekkelijke optie. Met druppelirrigatie kan met relatief weinig water op de juiste momenten water worden toegediend. Na een aantrekkelijk demonstratief onderzoek in 2019 door UIKC op proefboerderij Rusthoeve, is dit jaar een start gemaakt met het Uireka-project rond irrigatie op diezelfde locatie.

In samenspraak met de Uireka-werkgroep Irrigatie zijn 6 onderzoeksobjecten aangelegd.

Bron: Uireka


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.