Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste proeven geoogst en ingeschuurd bij UIKC

Afgelopen week zijn de laatste proeven geoogst en ingeschuurd bij UIKC in Colijnsplaat. Er zijn onder mooie omstandigheden weer enkele duizenden zakjes gevuld in de afgelopen 4 weken.


De laatste proef was een vergelijking tussen traditioneel vlakvelds teelt met 12 cm verhoogde bed. Hierbij was de bedebreedte 1,5 m. Tevens is een vergelijk gemaakt met 50 cm ruggenteelt en wel en niet priming. De hoeveelheid zaaizaad was bij ieder object gelijk. De proef is in opdracht van Uireka, waarbij de weerbaarheid van de uien bekeken wordt.
Zeker afgelopen jaar, waarbij de proef zware buien moest trotseren, zijn we benieuwd naar de uitkomsten. Deze zullen deze winter bekend worden gemaakt. Het rooien van de 50 cm ruggen ging prima zonder aanpassingen van de rooier.

Inmiddels zijn alle 36 uienproeven, die UIKC mocht uitvoeren voor opdrachtgevers, geoogst en worden na het drogen in de bewaring gezet voor verwerking komende winter. Daarbij zit ook het rassenonderzoek zaaiuien, met afgelopen jaar, naast locatie Colijnsplaat (25 rassen) en Dronten (24 rassen), ook Schoonloo (Drenthe) met 19 rassen. De uien worden op dit moment bewaard bij Goud te Biervliet. De rassen worden bij het inschuren gewogen en op 2 momenten (Schoonloo) en 3 momenten Dronten en Colijnsplaat gewogen om het bewaarverlies per ras te bepalen. De rassen uit Schoonloo zullen rond 31 januari beoordeeld worden en de rassen van Colijnsplaat en Dronten naar verwachting in mei.

De rassenlijst 2022 en de jaren ervoor, zie uireka.nl  of de site van UIKC.

Publicatiedatum: