Activiteiten Polder Potato en ASN onder één dak

"Elke aardappelklant kunnen we vanuit deze locatie bedienen"

Tholen - Na de start van Polder Potato in 2018 onder leiding van Anton Riezebos en Corné Kodde maakte de aardappelhandel in Dronten een stevige groei door. Sinds de overname van ASN vorig jaar richten de twee compagnons zich samen met Aard Robaard ook op het schillen van aardappelen en de productie van verse producten zoals verse friet. Vanaf 24 april is het nieuwe schilbedrijf operationeel en zitten Polder Potato en ASN onder één dak. "Elke aardappelklant kunnen we bedienen!"


Anton Riezebos voor het nieuwe pand

De sprong naar het schillen van aardappelen kiemde al een poosje bij Riezebos, die de dagelijkse leiding heeft. "We pakken veel Agria's in voor Spanje, maar dan blijf je altijd met de ondermaat (40-60) zitten. Die verkochten we wel aan andere marktpartijen, maar we hadden altijd het idee dat we die beter konden vermarkten. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar de mogelijkheid om een schillerij te starten."

Dat schilbedrijf werd gevonden in de buurt, namelijk het nabijgelegen ASN Dronten, waar Polder Potato de laatste twee jaar de vaste leverancier was. Samen met compagnon Corné Kodde en Aard Robaard, eigenaar van een akkerbouwbedrijf en koelhuis, besloot Anton de sprong te wagen en namen ze de exploitatie van ASN over. "We zitten nu onder één dak, maar de activiteiten tussen Polder Potato en ASN houden we gescheiden. Polder Potato verkoopt haar aardappelen aan ASN."

Nieuwe schillijn zonder schrappers
Sinds enkele maanden is de nieuwe verwerkingsfabriek operationeel. "Het is ideaal om alles onder één dak te hebben en vanuit de nieuwe productie-omgeving kunnen we veel efficiënter werken", vertelt Anton. Finis zorgde voor de nieuwe schillijnen.

"Zij hebben ons perfect geadviseerd en verdienen hiervoor echt de credits. De meeste koudschillers werken met schrappers, waarna de aardappelen geschild worden. Finis heeft nu een machine zonder schrappers ontwikkeld waarbij schijven het product voorzichtig schillen. Extra voordeel is dat er geen Carborundum vrij kan komen bij het schrappen. Wij zijn één van de eersten die met deze machine werken en zijn er erg tevreden over. Het resulteert in een mooier eindproduct en bovendien is de lijn erg onderhoudsvriendelijk."

"We hebben de klanten van ASN overgenomen, maar hebben er inmiddels ook al de nodige klanten - groot en klein - bij gekregen in het maaltijdensegment. De grootste klandizie voor ASN zit in Nederland, maar we kijken ook naar mogelijkheden voorbij onze landgrenzen. Wij zijn erg blij met de uitbreiding van het pakket. Dit hebben we altijd voor ogen gehad. We hebben nu eigen teelt, leveren pootgoed (ook voor export), pakken in voor het binnenland en hebben onze schillerij. Zo hebben we een mooie jaarrond spreiding van de activiteiten."

"We werken volop samen met collega-verpakkers en handelaren en dat hopen we in de toekomst ook zeker te blijven doen. Waarom zou je tenslotte alles zelf willen doen als je elkaar sterker maakt? Postuma AGF zorgt voor ons uitgaande transport. Zij komen door heel Nederland, dus voor ons werkt dat ideaal", aldus Anton. Wie denkt dat de ondernemers voorlopig wel klaar zijn met investeren, heeft het mis. "We zien nog volop uitbreidingsmogelijkheden op het gebied van verse frites. Verder zijn we het vergunningstraject ingegaan voor een nieuwe kistenbewaring van 2.000 kisten."

Van boer tot bord
"Veel klanten zijn gecharmeerd van ons principe van boer tot bord. Wij maken afspraken met een vaste groep telers die dicht rondom ons bedrijf aardappelen produceren voor Polder Potato en ASN. Zo hebben we zeer korte logistieke lijnen, waardoor we een product leveren waar we echt achter staan. Veel van onze aardappelen komen uit de buurt en de vroege aardappelen betrekken we uit het zuiden van het land. Corné is hierin erg actief met een stukje teeltbegeleiding. De Agria is voor ons echt het hoofdras, daarnaast telen we voor een aantal klanten speciaal het ras Titanium. Zo kunnen we onze klanten bedienen met aardappelen die op maat zijn geteeld, geschild en verpakt zijn in onder meer de Flevopolder. Klanten weten die kwaliteit en continuïteit te waarderen."

Ook het begrip kringlooplandbouw brengen de ondernemers in de dagelijkse praktijk. "Zo ruilen we land met een veehouder. Alle schillen van onze fabriek gaan weer als veevoer naar hem toe en wij krijgen de mest weer van hem terug", vertelt Anton. Over het vervolg van het aardappelseizoen is hij redelijk positief gestemd. "Mogelijk kan de inflatie de aardappelverkoop nog wel een impuls geven. Mensen grijpen dan toch eerder naar de aardappelen als basisproduct. De opbrengsten zijn in Nederland zo slecht nog niet. Ik verwacht wel dat de markt redelijk stabiel zal blijven, maar de bloemen worden pas aan de finish uitgedeeld."

Voor meer informatie:
Anton Riezebos
Polder Potato / ASN
Oudebosweg 14
8251 RD Dronten
Tel: 0321-336272
Mob: 0634745662
anton@polderpotato.nl
www.polderpotato.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven