Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UIreka 2.0 boekt mooie resultaten; Uireka 3.0 staat in de steigers

Donderdag 16 februari was tijdens een goed bezochte bijeenkomst een deel van de uiensector bij elkaar om als direct betrokkenen bij het UIreka-onderzoeksprogramma de resultaten van 3 jaar onderzoek te horen. Met deze bijeenkomst werd intern het Uireka 2.0 programma formeel afgesloten.

Stuurgroepvoorzitter Gijsbrecht Gunter is supertrots op de bereikte resultaten. “De uiensector is en blijft uniek waar het gaat om het ketenbreed oppakken van problemen in de teelt en bewaring. Als ik dan zie wat het onderzoek en onze werkwijze de afgelopen jaren heeft opgeleverd, dan kan ik niets anders zeggen dan dat een prachtig resultaat is. Niet alles is direct toepasbaar in de praktijk, maar heeft wel inzichten opgeleverd waarmee een volgende stap kan worden gemaakt.”

Een voorbeeld van onderzoek dat wel direct toepasbaar is in de praktijk, is het werk van de Fusariumwerkgroep. Zij hebben in een aantal jaren een biotoets weten te ontwikkelen waarmee fusarium al in een vroeg stadium kan worden gedetecteerd en gekwantificeerd. Dit biedt perspectief om fusarium in de toekomst mee te nemen binnen het reguliere grondbemonsteringsonderzoek op bijvoorbeeld aaltjes. Gunter: “Met deze biotoets hebben we echt iets voor de telers weten te bereiken. We leggen nu de uitdaging bij een marktpartij neer om de toets ook daadwerkelijk in de praktijk te introduceren.”

Uireka 3.0 staat in de steigers
Het huidige UIreka-programma liep officieel eind 2022 af. Met alle positieve signalen vanuit de sector is vanaf voorjaar 2022 hard gewerkt aan een vervolg van het ketenbrede onderzoeksprogramma (UIreka 3.0). Het enthousiasme, de onderzoeksresultaten en vragen die nog openliggen, maar zeker ook het feit dat inmiddels zo’n 100 partners uit de hele keten meedoen en zich als geheel financieel committeren, maakt het waarschijnlijk dat er opnieuw een ketenbreed meerjarig onderzoekprogramma kan worden uitgevoerd voor de periode 2023, 2024 en 2025. De focus in dit programma zal liggen op een volhoudbare uienteelt, waarin irrigatie/fertigatie, robuuste en weerbare uienrassen, een praktische biotoets voor Fusarium, een alternatieve aanpak van insectenplagen en bedreigende bladschimmels zoals valse meeldauw belangrijke thema’s zullen zijn. Als ook het bijbehorende Uireka-communicatieprogramma rond is, dan krijgt dit met uitbreiding van de Uireka Academy en het uitvoeren van meer demo’s in de regio een kwaliteitsimpuls om Uireka-kennis directer bij de teler te krijgen.  

Voor meer informatie:
info@uireka.nl
www.uireka.nl 

Publicatiedatum: