Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF drie dagen langer houdbaar dankzij perforaties in verpakking

Tholen - De houdbaarheid van AGF verlengen door piepkleine gaatjes in de verpakking te laseren. Het klinkt bijna als magie, maar het is wel waarmee Perfotec inmiddels de hele AGF-afdeling van Marks&Spencers mag behandelen. Ivo Hendriks vertelt hoe het Respiration Control System derving in de AGF-sector tegengaat.


Ivo Hendriks
 
Voedselverspilling
Voedselverspilling tegengaan is niet alleen een trend, maar ook een financiële kans voor veel bedrijven. PerfoTec heeft een manier ontwikkeld om de houdbaarheid van producten te verhogen door de perforatie van consumenten/ bulk verpakking aan te passen aan de ademhaling van het product. "AGF-producten (bewerkt en onbewerkt) ademen allemaal verschillend, ook nog na de oogst", verduidelijkt Ivo Hendriks. "Teveel zuurstof kan voor rotting zorgen, maar bij te weinig zuurstof stikt het product. In beide gevallen loopt de levensduur terug." Met het Respiration Control System van PerfoTec wordt dit voorkomen. Een respiratiemeter meet hoeveel zuurstof een vrucht omzet. Op basis van deze gegevens wordt de verpakking met een laser voorzien van de optimale hoeveelheid microperforaties. Daardoor neemt de versheid van een product met meerdere dagen toe.



PerfoTec "Het systeem"

Mogelijkheden langere houdbaarheid
De langere houdbaarheid van de producten biedt mogelijkheden aan de AGF-sector. De actieradius van leveranciers wordt bijvoorbeeld vergroot. "Door de langere houdbaarheid kun je het product verder vervoeren of kiezen voor een goedkopere transportvorm." Bovendien is het mogelijk een grotere voorraad aan te houden.
 
Voorraad en gewichtsverlies
Dankzij de techniek van Perfotec kan de keten bovendien beter gecontroleerd worden. "Je reduceert voedselverspilling en je vergroot je betrouwbaarheid. Allemaal manieren om je als leverancier te onderscheiden in de markt. Maar je vergroot ook simpelweg je winst doordat je minder product hoeft weg te gooien", vertelt Hendriks. "Je kunt veel beter inspelen op de markt." Bovendien is er bij gebruik van een Perfotec-verpakking nauwelijks sprake van gewichtsverlies. "Met onze nieuwe bulkverpakking hoef je in plaats van 5,5 kg nu maar 5,1 kg af te sturen om 5 kg bij je klant te krijgen. Dat is de snelste winst."
 
Het perforeren heeft geen invloed op de snelheid van het verpakken. Wel is het gewenst om de 2 dagen een monster in de respiratiemeter te plaatsen. "De ademhaling van je product verschilt per seizoen, maar ook per ras en per teeltlocatie. Dan moet je soms je perforatie ook aanpassen. En met de informatie uit de respiratiemeter leer je je product ook weer beter kennen."




PerfoTec bij Emmet / Spinazie en boerenkool leverancier
 
Gebruikers wereldwijd
Het systeem van Perfotec bestaat nu bijna tien jaar en steeds meer bedrijven kiezen ervoor. De snijderijen Hessing en Vezet beginnen ermee. Smits Uien werkt er al mee. Ook de Britse markt kent het bedrijf. Onder andere Manor Fresh en Drysdales hebben het bedrijf gevonden. Eind januari wordt er bij Sunberry International een lasersysteem op de verpakkingslijn geplaatst. In Zuid-Afrika zijn leveranciers van zacht- en steenfruit geïnteresseerd en in Marokko wordt er gewerkt met geperforeerde bonenverpakkingen. "Van aardappelen tot frambozen", bevestigt Hendriks. "Dat is ook weer de uitdaging. Aardappelen vergroenen, spruiten worden bruin. Maar voor knolselderij is het weer een heel ander verhaal.
 
Dit jaar is nog een nieuwe uitdaging voor het bedrijf van start gegaan. PerfoTec verzorgde samen met de zachtfruitleveranciers van Marks&Spencers al de verpakkingen van het zachtfruit. Sinds dit jaar heeft de retailer de volledige versafdeling naar het bedrijf gestuurd. "In aardbeien en frambozen daalde de derving met 50%. Dankzij de verbeterde kwaliteit zijn de verkopen gestegen. Het is daarom ook een logische stap dat ze nu ook de rest van hun versassortiment onder de loep willen nemen."
 
Behoud van kwaliteit en terugdringen van derving heeft meer dan ooit de prioriteit bij retail. Kosten besparen en verkoop verhogen is immers van groot belang nu marges op scherp staan. En daarnaast is het de manier om te onderscheiden met het beste versassortiment.

Bezoek Perfotec op de Fruit Logistica: Hall 4.1 Stand C-16

Voor meer informatie:
Ivo Hendriks (e-mail)
PerfoTec "Best for Freshness"
Communicatieweg 11
3641 SG Mijdrecht
+31- (0)297-283836
www.perfotec.com