Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

€ 175 mln droogteschade Oostenrijkse landbouwsector

Naar aanleiding van de jaarwisseling heeft de Oostenrijkse Hagelverzekering de balans opgemaakt voor wat betreft de droogteschade in 2015 binnen de Oostenrijkse landbouwsector. Het afgelopen jaar heeft weer eenduidig laten zien dat er ook in Oostenrijk sprake is van klimaatverandering. Dit stelt de landbouwsector voor grote uitdagingen.



De opwarming van de aarde met al haar gevolgen is een mondiaal probleem. De consequenties zijn ook in Oostenrijk merkbaar. De zomer van 2015 was wereldwijd gezien de warmste zomer ooit - en in Oostenrijk de op één na warmste in de 248-jarige meetgeschiedenis. Bovendien is het in Oostenrijk in de maand juli nog nooit zo warm geweest als in 2015. In totaal werden er 17 dagen geregistreerd waarop de temperaturen boven de 35°C lag.

Binnenkort geen landbouwproductie meer in Oostenrijk?
Dat deze tropische temperaturen gecombineerd met het uitblijven van neerslag ook uitwerkingen op de landbouw hebben, is duidelijk. "Deze weersomstandigheden laten zien dat risicomanagement in toenemende mate onmisbaar is voor het economisch overleven van de landbouwsector. De totale schade die in 2015 in de landbouwsector door droogte bij herfstculturen is ontstaan, in het bijzonder bij maïs, maar ook bij pompoenen, sojabonen en aardappelen, bedraagt circa 175 miljoen euro. Er is weer gebleken hoe kwetsbaar de standplaatsgebonden landbouw is", zegt dr. Kurt Weinberger, bestuursvoorzitter van de Oostenrijkse Hagelverzekering.

Private Public Partnership
Om de levensmiddelverzorging met regionale producten te kunnen blijven garanderen, ontwikkelt het verzekeringswezen wereldwijd instrumenten ter financiering van natuurcatastrofe verzekeringsmodellen. Landbouwpolitiek gezien gaat de tendens steeds meer naar omvangrijke risicomanagement-instrumenten op Private Public Partnership basis. Zo is het in Amerika bijvoorbeeld zo dat de telers 35 procent van de premie betalen en de staat betaalt de overige 65 procent. "We moeten ook in Oostenrijk intensief aan Private Public Partnership modellen blijven werken. Want alleen een stabiele agrarische sector die het wegvallen van inkomens na natuurcatastrofes aan kan, is op de lange termijn in staat om een steeds verder groeiende wereldbevolking duurzaam te kunnen voeden. Daarom zal het in de toekomst alleen met omvangrijke oogstverzekeringen mogelijk zijn om de uitwerkingen van klimaatverandering voor de telers op de lange termijn calculeerbaar te maken", legt Weinberger uit.

Bron: Oostenrijkse Hagelverzekering
Publicatiedatum: