Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Frants Bernstorff-Gyldensteen:

"Optische sortering belangrijk in gesprek met klanten"

Denemarken: 43.094 km², 5,6 miljoen inwoners, twee optische sorteermachines. Eén van die sorteermachines staat bij het familiebedrijf Gyldensteen, gevestigd in Bogense op het eiland Funen. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1719. Het landgoed telt zo'n 1200 hectare. Daarvan is 800 hectare in gebruik als landbouwgrond. Het belangrijkste product is uien, die 220 hectare vullen. Daarna volgen Halloween pompoenen. Verder is er een kleine appelboomgaard op het landgoed te vinden en wordt er tarwe, gerst, koolzaad en graszaad geteeld."Ons belangrijkste product zijn de uien," vertelt Frants Bernstorff-Gyldensteen. De meeste andere gewassen worden gebruikt als opvulling in de jaren dat de uienvelden niet gebruikt worden. "Om te voorkomen dat er veel ziektes uitbreken, is het verstandig om de uienteelt te roteren en een periode van 4 jaar geen uien te telen op dezelfde grond."

Twee jaar geleden besloot het bedrijf om een optische sorteermachine aan te schaffen. "We waren al enige tijd op zoek naar een optische sorteermachine voor we deze kochten," vervolgt Frants. "Met een optische sorteermachine kunnen we het hele seizoen een betere kwaliteit bieden." Daarnaast was het een puur rationele beslissing. De arbeidskosten in Denemarken zijn hoog. Het werk aan de sorteerband is niet de beste werkplek voor de gezondheid van de medewerkers en in combinatie met de mogelijkheid om de uien van 'binnen' te bekijken, was de keuze snel gemaakt. Jaarlijks rollen er zo'n 10.000 ton uien over de banden de sorteermachine in."Optisch sorteren is een belangrijk onderwerp, ook voor onze klanten," vertelt Frants. "Een slechte ui ontwikkelt zich verder in het schap bij onze klant. We kunnen de optische sortering goed gebruiken in onze gesprekken met klanten." De installatie van de machine ging voorspoedig. Ook het instellen van de software om de juiste sortering te krijgen, verliep voorspoedig. "Natuurlijk moesten we wat bijsturen en leren met de machine te werken. Voor een paar kleine aanpassingen zijn we nog in gesprek met Elisam. Ze denken met ons mee om tot een oplossing te komen."

Hoewel de toekomst zich niet laat voorspellen, denkt Frants wel dat de optische sortering een blijver is. "De sortering wordt slimmer, waardoor we een betere kwaliteit hebben in de toekomst." Het bedrijf gebruikt de optische sorteerlijn alleen voor de uien. "Het draait bij ons om de uien, dus daarvoor hebben we de machine geprogrammeerd."

JDC Onion Grading Solutions configureert en installeert wereldwijd Elisam/Ellips optische sorteersystemen. Dit kan als turn key project of in samenwerking met bestaande dealers worden opgeleverd, al naar gelang de wensen en situatie van de opdrachtgever.


 
Om uienverwerkers en -verpakkers kennis te laten maken met de nieuwe techniek, organiseert JDC demo dagen door geheel Europa. De afgelopen demodag was bij Gyldensteen Godsm Denemarken (foto's) De komende demodag zal begin november in Zwitserland plaatsvinden. Op jdcgrading.com vindt u meer informatie over de demodagen.

Gyldensteen Godsm Denemarken
fbg@gyldensteen.dk

JDC Grading
Bas Ruygrok
Tel: 0223 660 666
bas@jdcgrading.com
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven