Ondanks moeilijk seizoen goede stemming binnen de aardappelsector

29ste Wilhelm Weuthen aardappeldag

De 29ste editie van de Wilhelm Weuthen Kartoffeltag stond geheel in het teken van moderne pootgoedrassen en dito opslagtechnieken. Een keur aan Nederlandse veredelaars, machine- en verpakkingsleveranciers en overige relevante spelers binnen de internationale aardappelsector tekenden present op het landgoed nabij het hoofdkantoor van Wilhelm Weuthen GmbH & Co. KG. in Schwalmtal. Voordat de aanwezige bezoekers zich konden vergapen aan de vele soorten- en machinedemo"s, werd er alvast vooruitgeblikt op het naderende hoofdseizoen. 
Droogte werpt schaduw over aardappelmarkt
De beschikbaarheid van volumes wordt het grote overkoepelende thema dit aardappelseizoen, meldde Ferdi Buffen, bedrijfsleider van Weuthen en organisator van het evenement. Er wordt in het gehele HAFPAL-gebied een historisch kleine oogst geraamd. Enkel in delen van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Polen en Zuid-Europa is de actuele situatie enigszins normaal te noemen. De verwerkende industrie ziet zich eveneens gedwongen om creatief met de beschikbare aardappelen om te gaan en het probleem zo enigszins te ondervangen. Het beperkte aanbod van chips, puree en diepvriesaardappelen de voorbije weken is echter een teken aan de wand dat de aardappelbranche een moeilijk seizoen tegemoet gaat. 

Ook bij het pootgoed worden ondermaatse opbrengsten verwacht. De kwaliteit van het pootgoed evenals de opbrengst die opnieuw geplant kan worden is echter naar tevredenheid. De vraag naar vroege rassen voor de (tweezijdige) verwerking zal naar verwachting zeer hoog zijn. Ook voor betreft de hoofdoogst zullen friet- en chipsrassen slechts beperkt beschikbaar zijn.

De totale volumes worden op dit moment als volgt geraamd:
DE: 8,25 - 8,75 mln ton
EU: 20,00 - 22,00 mln. ton

Dit zou betekenen dat de complete oogstraming in Duitsland ca. 2 miljoen ton en in het gehele HAFPAL-gebied 6 tot 7 miljoen ton onder het gemiddelde van de voorbije jaren ligt.Soortendemo op het aardappelveld van Schwalmtal


Gele aardappelen populair binnen de Duitse markt
De presente aardappelveredelaars kregen een apart veld toegewezen waar een veelvoud aan rassen in de spotlights stond. Momenteel zijn er twee voorname trends gaande binnen de veredelingssector: enerzijds blijft het zoeken naar resistente rassen met een hoge opbrengst per hectare. Dit geldt in feite voor alle productgroepen binnen de aardappelsector (consumptie, friet- en chipsaardappelen). De zoektocht naar rassen met een hoge resistentie hangt eveneens nauw samen met het gestaag groeiende areaal van biologische aardappelen. Dit productsegment spreidt met name binnen de Duitse markt een sterke groei tentoon.

Aan de andere kant heeft de Duitse markt een sterke voorkeur voor gele rassen, aldus de veredelaars. Ook dit heeft zijn weerslag op alle drie de productgroepen en wordt beschouwd als een tendens die zich ook in de komende jaren zal doorzetten. In het zog van deze ontwikkeling is er echter ook een zekere ruimte voor andersoortige premium-rassen zoals de roodkleurige rassen. Dit is echter vooral een nichemarkt met een beperkt aandeel; de algemene verwachting is dan ook niet dat dit segment in de komende jaren noemenswaardig zal groeien.


Het team van Weuthen GmbH & Co. KG, trotse organisator van het evenement

Bewaring, verwerking en verpakking
Wat is de aardappelmarkt zonder gedegen bewarings- en verwerkingstechnieken? Ook voor dit deel van de keten was voldoende aandacht op de Weuthen Kartoffeltag. Zo waren er aanbieders van sorteer- en verpakkingslinies, maar ook fabrikanten van houten opslagkisten te vinden. Deze laatste bewaartechniek wint nog elk jaar terrein ten opzichte van het uitstorten op de grond, omdat er door de geringe uitvalsratings een hoger rendement wordt gehaald. Omdat men de kisten ook op elkaar kan stapelen, wordt de opslagruimte bovendien ten volle benut. 

Een andere stap voorname stap binnen de productieketen die de laatste tijd volop ter discussie staat is de verpakking. Ook binnen de aardappelsector wordt er momenteel volop geëxperimenteerd met zowel kleinere verpakkingseenheden als de toepassing van veelal duurzaam materiaal. De aloude plastic netten verdwijnen steeds meer uit beeld ten gunste van papieren zakken. Deze robuuste en vooral duurzame verpakkingen vindt men tegenwoordig veelal in 1,5 en 2KG formaat binnen de Duitse en West-Europese retail. Daarnaast zijn er ook andere minder voor de hand liggende verpakkingen zoals kleine kartonnen doosjes: deze alternatieven vindt men slechts her en der in de retail, maar des te meer in kleinere AGF-zaken en boerderijwinkels, die in Duitsland echter een voornaam marktsegment vormen.Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven