Organisatie, exposanten en bezoekers reageren op de situatie

Vormt het coronavirus een bedreiging voor de Fruit Logistica in Berlijn?

Het coronavirus verspreidt zich snel in China en bereikt nu ook andere landen. Sinds afgelopen maandag zijn er drie gevallen bevestigd in Duitsland, waardoor de infecties in Europa naar twee landen worden gebracht. Omdat volgende week de Fruit Logistica in Berlijn plaatsvindt, beginnen sommige exposanten zich zorgen te maken. Bedrijven van over de hele wereld zullen deelnemen, waaronder ook ongeveer negentig Chinese bedrijven.

Officiële verklaring Fruit Logistica
De organisatie van de Fruit Logistica heeft een officiële verklaring afgelegd over het virus en hoe zij ermee om zouden gaan tijdens de beurs. "We kijken ernaar uit u te verwelkomen op de Fruit Logistica volgende week in Berlijn. Zoals u weet, zijn de eerste gevallen van het coronavirus nu geïdentificeerd in Europa, ook hier in Duitsland. De autoriteiten in Berlijn hebben een verklaring afgegeven dat Duitsland zeer goed voorbereid is om eventuele zaken te behandelen”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

“De veiligheid en gezondheid van onze exposanten, bezoekers en partners is onze eerste prioriteit. We verwachten geen impact op de evenementen, maar uit voorzorg introduceren we nieuwe maatregelen om de veiligheid van alle deelnemers aan Fruit Logistica te vergroten:

- We zullen een aantal medische teams met snelle respons hier op locatie hebben om eventuele situaties snel aan te pakken.

- Handdesinfectie worden nu bij alle ingangen van de tentoonstelling aangeboden, naast handhygiëne die in alle toiletten en wasruimtes van het evenement is geïnstalleerd.

- We verhogen de frequentie waarmee onze faciliteiten worden gedesinfecteerd."

Reacties van exposanten lopen uiteen
Over het algemeen hebben de meeste exposanten dezelfde reactie op het coronavirus en de gevolgen ervan voor de beurs. Sommigen maken zich zorgen, maar over het algemeen blijven de meeste mensen optimistisch en zijn ze van plan om gewoon naar de beurs te komen.

“Wij zijn sterker dan het virus”
Diverse Italiaanse bezoekers en exposanten maken zich zorgen over de situatie, maar gaan toch naar Berlijn. Slechts enkele Italianen zijn van plan om niet te gaan, omdat ze zich zorgen maken om hun gezondheid. Volgens diverse exposanten is het beter om geen commotie te veroorzaken. “Wij zijn sterker dan het virus”, zeiden een paar Italianen om de dreiging te bagatelliseren. “De situatie moet onder controle worden gehouden en updates over de verspreiding van het virus en de getroffen maatregelen worden zeer op prijs gesteld."

“Angst is niet goed zonder exacte informatie uit betrouwbare bronnen. Voor zover ik weet, is de gewone griep veel gevaarlijker dan het coronavirus. Natuurlijk is het een risico om allerlei virussen te verspreiden als je in grote gesloten ruimtes zoals Fruit Logistica bent met een enorme groep mensen van over de hele wereld. We hebben er nooit aan gedacht om niet te gaan”, verklaart de algemeen directeur van een Spaans ecologisch bedrijf.

In Duitsland zijn er nu drie bevestigde gevallen van het virus in Beieren. Toch lijken Duitse exposanten zich nog niet al te veel zorgen te maken over de beurs van volgende week. Hoewel de meesten zich bewust waren van het risico dat een groot evenement als dit zou kunnen leiden tot een besmettelijke ziekte, zijn er tot nu toe geen maatregelen genomen. "Wij doen niet veel zaken met Chinese bedrijven, daarom verwachten we niet veel dreiging", zegt een organisator van een groepsstand in de Duitse hallen.

Chinese bedrijven nemen maatregelen om besmetting te voorkomen
"Zolang we mogen komen en ze ons geen beperkingen opleggen, zijn we van plan om te komen”, zei Tina Sun van Fresh-key één van de Chinese exposanten. De meeste Chinese exposanten en bezoekers delen dezelfde visie als Tina, slechts een of twee gevallen heroverwegen hun bezoek aan Berlijn. Chinese bedrijven zijn zich zeer bewust van de dreiging van het virus en ondernemen daarom ook alle nodige stappen om verspreiding of besmetting door het virus te voorkomen.

Kay Bee Exports (India) maakt zich geen zorgen over een bezoek aan Berlijn. “Er zijn geen gevallen in India en volgens mij is er ook geen echte dreiging in Berlijn zelf. We zullen de situatie in de gaten houden, maar vanaf nu maken we ons helemaal geen zorgen, 'zei Kaushal Khakhar, CEO van het exportbedrijf.

“We zullen zeker maskers meenemen”
Eén producent/ exporteur uit Ecuador is bezorgd over het virus en is van mening dat bezoekers zelf voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Toch moet de organisatie van de beurs ook actie ondernemen om de bezoekers en exposanten te beschermen: “We maken ons inderdaad zorgen, vooral omdat er steeds meer Aziaten naar de beur komen. We zullen zeker maskers meenemen, maar ik vind ook dat de organisatie mensen bij de ingang moet controleren.”

In Australië waren er ook verschillende gevallen van het coronavirus vastgesteld, hoewel de verspreiding minder snel gaat dan in China, zei een Australische exposant: "Ja, ik kom nog steeds naar Europa, maar ik moet zeggen dat ik dingen heb gezien tijdens mijn reizen door de jaren heen, raketten in Israël en natuurlijk de dreiging van geweld in Hong Kong vorig jaar, dit heeft me niet bang gemaakt. Echter dit virus is eng. Je kunt het niet zien en je weet niet wie besmet is. Dat is zorgwekkend. Toch ben ik van plan om naar de Fruit Logistica te komen.”

“Onze kersenexport is de grootste bron van zorg”
In Chili is de grootste exporteur van kersen naar China en het seizoen is volop bezig. Daarom zijn hun zendingen de grootste bron van zorg. “Tot nu toe loopt de export normaal. We controleren echter elk mogelijk effect dat het coronavirus kan hebben op onze medewerkers en handelsagenten, evenals op de consumptie van ons fruit in China. Mensen in China verlaten hun huizen momenteel niet tijdens de nieuwjaarsvieringen. We hebben het grootste deel van ons fruit - voornamelijk kersen - voor dit feest verkocht ”, zeggen Ronald Bown, president van de Chileense fruitexportvereniging Asoex en Jorge Valenzuela, president van Fedefruta.

José Rodriguez van HTS México zal als bezoeker de beurs bezoeken. Hij maakt zich geen zorgen, omdat zijn bedrijf geen directe zaken doet met China. Hij zegt: “We maken ons momenteel geen zorgen. We verhandelen onze citrus niet in Azië. Behalve een algemeen wereldwijd probleem, hebben we geen specifieke zorgen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en lezen elke dag de updates. We hopen op het beste.”

Updates over situatie op sociale media-kanalen van Fruit Logistica
De organisatie van de Fruit Logistica op de hoogte is van de zorgen en houdt de situatie nauwlettend in de gaten en heeft regelmatig contact met de gezondheidsautoriteiten van Berlijn. “Als er wijzigingen in de huidige status optreden, houden we rekening met aanbevelingen van de autoriteiten en implementeren we alle instructies. Op onze officiële social mediakanalen worden er updates geplaatst over de situatie en kan men nuttige informatie vinden.”

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.