Overzicht wereldmarkt uien

Januari is traditioneel een rustige maand voor de uienhandel. De Nederlandse uienhandelaren zitten nu tussen de exportseizoenen nu Senegal zijn markt heeft gesloten voor importuien om de eigen teelt te beschermen. Dit jaar gingen er ook opvallend meer Spaanse uien naar West-Afrika waar de Nederlandse ui normaal dominant is. India ziet een langzaam herstel nu twee regio’s beginnen aan de nieuwe oogst. In China is de markt rustig door het Chinese Nieuwjaar. In de VS liggen de voorraden iets onder het gemiddelde en zijn er wat kwaliteitsproblemen in de bewaring. In februari komen ook Mexico, Nieuw-Zeeland en Egypte met een nieuwe oogst gele uien. Zuid-Afrika is nu 2-3 weken in de markt met voornamelijk export naar de rest van Afrika en Europa.

Nederland: Na goede eerste helft rustig op de markt
Na een export van ruim 724.000 ton uien is het nu rustiger op de markt wat eigenlijk een jaarlijkse trend is. De eerste helft ging bijna 60% van de voorraad naar de export. Nederlandse uien konden vooral profiteren van de situatie op de Indiase markt en haar exportbestemmingen. Er ging ook meer richting West-Afrika maar op 15 januari sloot Senegal de grens voor importuien om de eigen teelt te beschermen. Daarmee zakte de vraag snel en kwamen de prijzen onder druk te staan. In december lag de prijs nog op 17 cent per kilo met uitschieters naar 21 cent. In januari is de prijs gezakt naar 15 cent per kilo met uitschieters naar 18 cent voor de normaalsortering van gele uien. De handelaren hopen dat de vraag in de komende weken weer gaat oppakken met export naar Oost-Europa, Zuid-Amerika en het Verre Oosten.

België: Onzekerheid over prijzen
Na een periode met veel export is de rust op de Belgische uienmarkt teruggekeerd. Er zijn grote volumes uien naar Afrika geëxporteerd, maar sinds diverse landen gesloten zijn voor importuien is het vrij rustig voor de Belgische uienhandelaren. Hierdoor staan de prijzen wat onder druk. Het is vrij onzeker of de prijzen de komende weken zullen stijgen.

Duitsland: Tweede helft ontwikkelt zich naar tevredenheid
Duitsland heeft twee totaal uiteenlopende seizoenen achter zich. Eerst was er zeer beperkte oogst met tekorten in heel Europa, maar het huidige seizoen ontwikkelt zich naar tevredenheid. De export loopt naar behoren en vrijwel alle vooraanstaande uienlanden zijn op de markt. Duitsland profiteert daarbij van het succesvolle seizoen in Nederland.

Zorgenkindjes binnen de sector zijn de strenge richtlijnen omtrent gewasbescherming, maar ook de klimaatverandering en het groeiende personeelstekort. Als remedie wordt momenteel veel geïnvesteerd binnen de Duitse sector, onder meer in nieuw areaal, irrigatie en bewaarcapaciteit.

De Duitse uienmarkt vertoont een aantal interessante trends: Allereerst is er een groeiende vraag naar rode uien, die vooralsnog met name uit Nederland worden geïmporteerd. Discounter Aldi besloot onlangs enkel nog biologische rode uien aan te bieden. De voornaamste overzeese leverancier is nog altijd Nieuw-Zeeland.

Frankrijk: Meer vraag naar Franse uien op de binnenlandse markt
De uienoogst dit jaar was redelijk goed, zowel in kwaliteit als in volume. Er is een groot verschil in de uien geoogst voor eind september en de oogst na september. De volumes verschillen per teler en regio. Sommige handelaren willen het hele jaar door Franse uien kunnen aanbieden aan hun klanten waar ook steeds meer vraag naar is op de binnenlandse markt. De prijzen zijn redelijk correct. De prijzen zijn echter niet stabiel omdat de voorraden van andere landen in Europa nog een impact kunnen hebben op de markt.

Oostenrijk: Grote gele uien en rode uien gezocht
In Oostenrijk is er sprake van een stabiele uienmarkt. Voor de standaard maten gele uien (gewassen en gesorteerd) wordt tussen de 23 en 28 euro (per 100 kg) betaald. Voor mindere partijen en kleinere maten ligt het prijsniveau beduidend lager. Grote gele uien en rode uien zijn momenteel schaars en zeer gewild in de Oostenrijkse sector.

Spanje: Ongebruikelijk veel vraag naar uien in december en januari
De vraag naar uien daalt na een ongebruikelijk goede markt in december en januari. Spanje heeft een groter volume aan uien dan vorig seizoen. De prijzen tussen de zomer en de herfst waren vrij laag vooral voor de grotere maten waar minder vraag naar was. Dat veranderde rond de Kerstdagen toen er veel vraag kwam uit Nederland, Frankrijk, Italië en Oost-Europa. Meer uien gingen ook naar West-Afrika, een markt die normaal gedomineerd wordt door Nederland. Er was ook een duidelijk prijsverschil in de standaard- en kwaliteitsuien dit seizoen.

Deze week daalde de vraag echter opmerkelijk. “Dat is altijd een trend rond deze tijd van het jaar,” vertelt een vertegenwoordiger van de sector. “West-Afrika is gestopt met de import omdat hun eigen teelt gaat beginnen. Het is nog altijd onduidelijk hoe het zal gaan met de uien in de bewaring. Dat hangt veel af van de kwaliteit maar gezien het weer moet dat geen probleem zijn.”  

Italië: Slinkende voorraden zorgen voor meer vraag
De afzet van uien verloopt goed in Italië met bevredigende prijzen en afnemende voorraden. De marktsituatie wordt bevestigd door een bedrijf gespecialiseerd in de verwerking en verkoop van uien in Noord-Italië. Aan het einde van januari 2020 lag de prijs voor gele uien tussen de 30 en 37 cent per kilo, voor witte uien ligt de prijs op 50 cent per kilo en 45 cent voor rode uien. Maar de voorraad neemt af en het is onbekend hoe de markt zich straks gaat gedragen. Dat maakt de uien momenteel gewild. Op de groothandelsmarkt treffen we Italiaanse en Nederlandse uien aan met prijzen die liggen tussen de 43 tot 95 cent per kilo wat afhangt van het type, maat, verpakking en herkomst. Italiaanse roze uien kunnen zelfs een niveau van € 1,40/kg bereiken en Franse sjalotten een prijs van €1,70/500 g.

Egypte: Export gestegen door situatie op Indiase markt
Egypte nadert het eind van het seizoen voor rode uien en schakelt over naar de oogst van gele uien in februari. Egypte heeft geprofiteerd van de situatie in India en een handelaar meldt zelfs dat hij 75% van zijn uien heeft kunnen exporteren naar deze markt. De Egyptenaren treffen ook maatregelen voor de export van uien naar de Europese markt.

India: Langzaam herstel op de markt
De situatie in India lijkt zich wat te kalmeren nu er twee Indiase regio’s met een nieuwe oogst komen voor de markt. Daarmee neemt de import van vooral rode uien af. Volgens de eerst ramingen voor het nieuwe jaar stijgt de uienteelt met 7% dit jaar.

China: Weinig beweging op de markt door Chinees Nieuwjaar
Vanaf oktober is de prijs voor uien iets omhoog gegaan maar sindsdien erg stabiel gebleven. De export is dit seizoen anders verlopen dan vorig jaar, toen er nog veel naar Europa werd geëxporteerd. Dit seizoen is dat niet het geval, omdat er genoeg Nederlandse uien in de bewaring liggen en de Chinese bedrijven daar lastig mee kunnen concurreren. De Nederlandse ui is net wat goedkoper dan de Chinese. Toch is de export naar het Midden Oosten en andere Aziatische landen goed verlopen.

Momenteel is het nog rustig op de markt, omdat het het einde van het Chinees Nieuwjaar is. Tijdens Nieuwjaar zijn de meeste bedrijven dicht. Verder is het rustig omdat er nu met het huidige coronavirus niet veel beweging is op de markt.

Verenigde Staten: Krimpende uien
De uienvoorraad uit het Noordwesten ligt nu iets onder het gemiddelde van vorig jaar rond dezelfde periode. De oogst was dit jaar minder door het koude weer en regenval. In de zomer bleef het koel en dat zorgt voor kwaliteitsproblemen bij de uien. Vooral bij de gele uien is dat te zien en minder bij de witte uien die eerder van het land gehaald zijn. De uien in de voorraad krimpen daardoor.

De vraag in de VS blijft wat achter wat normaal is voor de maand januari en de prijzen op de markt worden als goed ervaren met prijzen variërend van 7 tot 10 dollar in Washington en Idaho afhankelijk van de maat van de gele uien. De prijs voor witte uien ligt tussen de 12 en 14 dollar in Washington en 14 tot 16 dollar in Idaho en rode uien tussen 5 en 6 dollar in Washington en iets hoger in Idaho. In maart begint de eerste oogst van uien in Texas die doorloopt tot in midden mei. De verwachtingen zijn goed en het seizoen kan eerder beginnen door het warme weer.

Zuid-Afrika: Oogst in Koue Bokkeveld voor de export naar Afrika en Europa
Het seizoen voor Zuid-Afrikaanse uien is nu 2-3 weken onderweg in Koue Bokkeveld in de Westelijke Kaap. Export naar de rest van Afrika blijft stabiel terwijl de export naar Europa lager zal zijn dan de ongebruikelijk hoge volumes van vorig jaar. De regen van twee weken geleden, die voor moeilijkheden zorgde bij de druiventelers in een andere regio (Hex River Valley), had geen impact op de uientelers in Koue Bokkeveld. Het is de enige regio waar gele uien geteeld kunnen worden voor de export. Binnenlandse prijzen zijn 8% lager dan vorige week met nu 0,22 €/kg (4,23 ZAR). Analisten zien dat er een grote vraag is en dat de prijzen op dit niveau zullen blijven of zelfs weer kunnen stijgen.

Mexico: Februari nieuwe oogst
In februari komen de Mexicaanse uien op de markt. Hoewel het overgrote deel van de voorraad bedoeld is voor de binnenlandse markt is een deel voor de export naar de VS. Vorig jaar was de markt voor uien beter in Mexico zelf dan in de VS waardoor uien bedoeld voor de export werden opgekocht voor de binnenlandse markt.

Australië: Groeiende uienexport naar Indonesië en Europa
De Australische uien zijn in waarde toegenomen (3,8%) terwijl de verkochte volumes stabiel bleven met een groei van 1,7%. De voorverpakte uien speelden een grote rol in de verkoop van uien vorig jaar. Er zijn op de markt ook uienmixen te koop met meerdere varianten in de verpakking. De Tasmaanse uien bereikten een niveau van 18,5 miljoen Australische dollars in de laatste maanden van 2019 (11,3 miljoen euro) en verdubbelde daarmee ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is de export naar de relatief nieuwe markt Indonesië verviervoudigd en naar Europa verdubbeld.

Nieuw-Zeeland: nieuwe oogst in aankomst
Het seizoen in Nieuw-Zeeland staat op het punt om te beginnen. Volgens rapporten zijn de verwachtingen goed in de kwaliteit van de uien ondanks minder regen doorheen de vroege zomer.

Over twee weken: Overzicht wereldmarkt Peren

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.