Uienareaal in Moldavië zal met een derde toenemen

De periode van massale verkoop van zaden voor het zaaien van vroege groenten is afgelopen in Moldavië. Managers van ondernemingen die zaailingen importeren voor de landbouw merken op dat boeren ongeveer 30% meer uienzaden hebben gekocht dan vorig jaar. Volgens schattingen van deskundigen werd in 2022 in het land niet meer dan 2.000-2.500 hectare met uien beplant.

Het inzaaien van uien zal in maart beginnen, zodra de weersomstandigheden dat toelaten, en in dezelfde maand eindigen. Het is niet waarschijnlijk dat het verwachte areaal van de aanplantingen in de korte tijd die resteert tot de inzaai, aanzienlijk zal veranderen. Ondanks de sterke stijging van de uienprijs in de regio en de rest van de wereld is het duidelijk dat het nieuwe uienareaal in Moldavië niet enorm zal toenemen. Het areaal uienvelden zal terugkeren tot het niveau van 2020, toen het onder druk van de lage prijzen op de binnenlandse markt van het land aanzienlijk was verminderd.

De verwachte toename van het inzaaien van uien voor de oogst van 2023 garandeert niet dat de Moldavische groenten- en fruitmarkt in het volgende verkoopseizoen voldoende zal worden voorzien van lokale uien, menen de analisten van EastFruit. Zelfs als de nieuwe uienoogst in Moldavië goed is, is het waarschijnlijk dat buurland Oekraïne al deze voor export aangeboden Moldavische producten zal consumeren, net zoals dat in 2022 gebeurde. Oekraïense importeurs zullen immers het verlies moeten compenseren van de meeste verhandelbare uien die op de binnenlandse markt van het land worden geleverd door groentetelers uit de regio's Kherson en Mykolaiv, waar vóór de oorlog op een areaal van ongeveer 30.000 hectare uien werden geteeld.

Bron: EastFruit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.