Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Check uw koeling of klimaatinstallatie!

Verbod op koudemiddel R22

Per 1 januari 2015 wordt het bijvullen van HCFK's in koel- en klimaatinstallaties verboden. Het gaat om het veelgebruikte koudemiddel R22 en de mengsels waarin R22 is toegepast, zoals R401, R402, R403, R408 en R409. Deze koudemiddelen komen voor in een behoorlijk aantal koelingen, klimaatinstallaties en warmtepompen en mogen vanaf 2015 niet langer worden bijgevuld. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor uw installatie!

De NVKL, brancheorganisatie van leveranciers en installateurs in de koeltechniek en klimaatbeheersing, wijst eindgebruikers er al jaren op dat de uitfasering van R22 er aan zit te komen. De NVKL-installateurs zien het op de werkvloer gebeuren. Er wordt te lang gewacht met het aanpassen of vernieuwen van een R22-installatie met een hoop narigheid als gevolg. In de afgelopen periode mocht er nog geregenereerd R22-koudemiddel gebruikt worden om bij te vullen. Maar dit middel wordt steeds schaarser en na 1 januari 2015 is ook dat niet meer toegestaan.

Heeft u nog een R22-installatie, kom dan nu in actie! Een goede installateur kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. De NVKL-erkende installateurs hebben ruime ervaring met dit soort vragen. Er wordt altijd gezocht naar de optie die het meest rendabel is. Dat betekent niet altijd nieuwbouw, maar kan ook ombouw naar een ander koudemiddel zijn.

Publicatiedatum: