Nieuwe vrije val sorteermachine voor IQF groente- en fruitmarkt

TOMRA Sorting Food heeft zijn nieuwe vrije val sorteermachine, Blizzard, gelanceerd voor de IQF groente-en fruit verwerkende markt. De Blizzard werd voor de allereerste keer gedemonstreerd op Interpack.

TOMRA Sorting zegt dat de Blizzard een kosteneffectieve oplossing is en zo een alternatief biedt voor de bestaande high-end, vrije val sorteermachines Helius en Nimbus. De Blizzard zorgt voor een continue controle, garandeert voedselveiligheid en klanttevredenheid door het verwijderen van ongewenste verkleuringen, vreemd materiaal en misvormde producten en dit met een maximaal rendement.
De Blizzard levert een stabiele detectie door het gebruik van pulserende LEDs (light-emitting diodes) met meerdere infrarood (IR) golflengtes, gecombineerd met speciaal ontworpen rood, groen, blauw (RGB) camera's.TOMRA Sorting vertelt dat de Blizzard weinig plaats inneemt en eenvoudig oudere generatiesystemen kan vervangen. Bovendien is de nieuwe sorteermachine gemakkelijk in te passen in bestaande verwerkingslijnen. De sorteermachine kan net na of voorafgaand aan de verpakking geïnstalleerd worden. Het kan producten verwerken met zowel mono als gemengde kleur. Dit betekent dat het kan werken met het volledige kleurenpalet, wat bijvoorbeeld voorkomt bij kant-en-klare maaltijden.

Bjorn Thumas, Market Unit Director, TOMRA Sorting Food, zegt: "De Blizzard gebruikt pulserende ledtechnologie die al geïmplementeerd wordt in andere sorteermachines van TOMRA, aangepast aan de specifieke behoeften van de IQF-industrie. Onze ervaring in IQF sorteeroplossingen én technologische verbeteringen hebben geleid tot deze doorbraak, die verwerkers het beste van beide werelden biedt.'
De Market Unit Director voegt er aan toe dat de sterke, kleur gemoduleerde ledtechnologie zeer effectief is om verschillende redenen. Zo heeft het een levensduur van meer dan 50 000 uur, het vereist dus quasi geen vervanging. Bovendien biedt het een zeer stabiele output, waarbij de kalibratiefrequentie tot een minimum beperkt wordt. Volgens Bjorn Thumas is een ander voordeel van ledverlichting de lage warmteproductie. Dit betekent dat er geen extra koelingsapparaat nodig is, waardoor klanten kunnen besparen op energiekosten en onderhoud."

Bjorn Thumas zegt: "Dankzij onze tientallen jaren ervaring in het leveren van oplossingen voor de IQF-industrie hebben we een sorteermachine kunnen ontwerpen met LEDs die verschillende geselecteerde golflengtes dekken, gecombineerd met de juiste optische componenten en sensoren. De optische installatie, die volledig modulair en flexibel is, is geselecteerd op basis van de behoeften van de klant en de vele combinaties zorgen voor een betere detectie van specifieke defecten.'
De Blizzard heeft een zeer open design heeft, waardoor elk onderdeel moeiteloos toegankelijk is voor de operatoren. De sorteermachine werd ontwikkeld met de specifieke hygiënevoorschriften van de IQF-industrie in het achterhoofd.
Volgens TOMRA Sorting zijn andere voordelen van de machine het afschaffen van vlakke oppervlaktes, alsook de integratie van open, eenvoudig te reinigen poten, hygiënische deursloten, de installatie van transporthaken en de positionering van de elektriciteitskast aan de achterzijde. Een hoogfrequentie elektromagnetische shaker werd ook geïnstalleerd op het machineframe, waardoor trillingen geminimaliseerd worden en het systeem uiterst compact gemaakt wordt."TOMRA voegt er nog aan toe dat de Blizzard een intuïtieve grafische gebruikersinterface heeft, waardoor operatoren de sorteermachine manueel kunnen instellen, zonder een intensieve training te moeten volgen.
'Dit zijn slechts enkele kenmerken van de sorteermachine. Klanten moeten zeker niet aarzelen om ons te contacteren voor meer informatie over een aantal innovatieve aspecten die de stabiliteit, efficiëntie en rendement van de machine verbeteren', aldus Bjorn Thumas.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven