Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Erik Leerdam (Longobardi): "Wereldwijd ruimte voor 150-200 machines"

Optische sorteermachine draait ruim 30 ton uien per uur

Tholen - Tijdens de Macfrut in het Italiaanse Cesena en de PMA in Los Angeles was ook het bedrijf Longobardi present. Dit familiebedrijf uit de Noord-Italiaanse appelstreek Bolzano ontwikkelt al bijna een eeuw apparatuur rond appelsorteermachines. Sinds de overname van de naam, activiteiten en personeelsleden van machinefabrikant Sammo enkele jaren geleden vormt de uiensector een ander speerpunt van het bedrijf. De Nederlander Erik Leerdam is als business development manager bij het bedrijf betrokken. "Ik gebruik mijn grijze haren om markten te openen en structuur aan te brengen binnen het bedrijf. Mijn functie is om mensen en bedrijven te verbinden. Machines van A tot Z verkopen is daarna het werk van de verkopers en dealers in de verschillende landen."
 
Kalibreren
"Sammo had al een goed werkend mechanisch gedeelte van de sorteermachine, specifiek ontwikkeld voor uien, met infraroodcamera's voor de interne kwaliteitssortering. Het bestaande camerasysteem voor de externe sortering was echter onvoldoende en is vervangen door een nieuw in huis ontwikkeld systeem. Daarmee zijn Longobardi en Sammo in de uienmarkt momenteel erg succesvol. We bieden weliswaar geen goedkope, maar wel een revolutionaire techniek met betrekking tot het sorteren van de in- en externe kwaliteit van de uien", vertelt Erik. "Tot op heden hebben we niet zoveel ruchtbaarheid aan de uiensortering gegeven, onder het motto geen woorden maar daden, maar er zijn inmiddels 10 sorteermachines in Europa en USA in gebruik en zijn we definitief door de aanloopfase heen. Overigens benadruk ik altijd dat je niet klaar bent met de aanschaf van de machine. Altijd houd je in de sortering een grijs gebied. Je moet hem leren en kalibreren om de machine specifiek naar jouw wens te laten sorteren."


De opstelling van de sorteerinstallatie bij Moulton Bulb Company in het VK. Het is de grootste uiensorteerlijn ter wereld.

Inmiddels heeft Longobardi in Europa en USA dus tien sorteerinstallaties verkocht, waarvan één in Nederland bij Wiskerke Onions. "We zoeken naar voorlopers in de markt en hebben die in Nederland gevonden bij Wiskerke en in het Verenigd Koninkrijk bij Moulton Bulb Co. Bij laatstgenoemd bedrijf hebben we de grootste nieuwe uiensorteerlijn ter wereld neergezet met externe en interne kwaliteitssortering.Het is een achtsporige machine met twintig kistenvullers, die alleen voor de voorsortering wordt gebruikt. Er gaat daar straks bijna 24 uur per dag gedraaid worden met een capaciteit van rond de 30 ton per uur. Tel uit je winst", lacht Erik. "Wiskerke gebruikt de machine vooral voor de kleinpakafdeling. Daar draait de machine zo'n 16 uur per dag, en ook daar wordt een forse arbeidsbesparing gerealiseerd. Het nalezen is niet meer nodig. Wel wordt er nog personeel ingezet bij het 'voorlezen' om de grootste tarra weg te halen, maar de rest doet de machine."


....met een capaciteit van rond de 30 ton per uur.

Andere manier verwerken
Het verbaast de Nederlandse Business Development Manager dan ook dat niet meer Nederlandse uienpakstations in de infraroodsortering voor interne kwaliteit zijn gestapt. "Oorzaak hiervan is deels dat een aantal bedrijven fysiek niet de ruimte hebben om een nieuwe sorteerlijn neer te zetten. Je gaat toch naar een andere manier van verwerken toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat de bedrijven worden gedwongen, zowel uit oogpunt van kwaliteitsimpuls als kostenbesparing. Persoonlijk verwacht ik dat er over pakweg 10-15jaar nog maximaal twintig bedrijven over zijn. De mensen die nu nog geen optische sorteerder willen, zullen of gedwongen worden er één aan te schaffen, of dit bij iemand anders uitbesteden, of te stoppen. Ik denk dat het hier heengaat. Wereldwijd schat ik dat er op de uienmarkt ruimte is voor zo'n 150 tot 200 machines"
 
Voorwaarde bij de verkoop van de meeste optische sorteermachines is dat ook de concurrentie welkom is om de installaties te bekijken. "Voor ons is het ook een stuk promotie. Ook in de Verenigde Staten staan de deuren wagenwijd open voor de concurrentie. Zo hebben we bij een uienpakstation in Washington State een machine geplaatst , waarbij iedere producent/verpakker een vrachtwagen uien kan sturen, die we dan samen met de klant gaan draaien om te beoordelen of we kunnen voldoen aan hun verwachtingen", vertelt Erik. Concurrentie van andere machinefabrikanten vreest hij niet. "Concurrentie is prima. De sleutel van de machines en apparatuur van Longobardi en Sammo zijn de combinatie van infraroodtechniek en gebruik. Hiermee realiseren we momenteel wereldwijd het beste resultaat op het gebied van interne kwaliteitssortering. Er zijn weliswaar goedkopere systemen op de markt, maar dat zijn eigenlijk allemaal enigszins aangepaste fruit sorteermachines. Als je echt alleen op prijs koopt, kan Longobardi helaas niet zoveel voor je betekenen."


Erik Leerdam tijdens de Macfrut
 

Op de vraag of een zakje uien, dat gesorteerd is met een optische sorteermachine van Longobardi/Sammo gegarandeerd geen rotte ui bevat, antwoordt Erik: "De kans dat je een rotte ui aantreft, is in elk geval stukken kleiner. Weet je, tijdens een goed seizoen met weinig regen zullen de kwaliteitsproblemen nog niet zo groot zijn, maar met mindere weersomstandigheden zijn de investeringen in een optische sorteermachine heel snel terugverdiend. Soms is er met de uien weinig mis als ze in een container gaan, maar naar verre bestemmingen zijn ze drie à vier weken onderweg en zijn de problemen pas na het openen van de container zichtbaar. De moeilijkste weersomstandigheden zijn ideaal voor verpakkers met een optische sorteermachine, want dan kunnen ze zich onderscheiden. Onlangs hebben we een optische sorteerder geleverd aan een relatief klein uienbedrijf in Scandinavië. Voor hen was dit een forse investering, maar ze verdienen hem in twee jaar terug. Daar wordt de ui al duurder betaald en er wordt voor extra kwaliteit nog meer betaald."

Voor meer informatie:
Longobardi / Sammo
Erik Leerdam
Mob: 06-51024960
[email protected]
www.longobardi.com