India: Groententelers schakelen om naar knoflook

In het Indiase Kanthallur, in Kerala, worden van oudsher wintergroenten geteeld. Omdat telers problemen hebben om hun producten te vermarkten, gaan velen nu over op het telen van knoflook.

In de regio is een knoflookareaal van zo'n 100 hectare te vinden. Volgens de Landbouwofficier van Kanthallur, de heer Murugan, zijn veel telers overgaan op de teelt van knoflook vanwege de goede knoflookprijs van vorig seizoen. Veel aardappeltelers zijn overgestapt op de knoflookteelt, nadat de aardappelprijs kelderde als gevolg van de recordoogst van vorig seizoen. Voorheen was de aardappel het meest geteelde gewas is Kanthallur. Vanwege een overheidsproject waren veel teeltgebieden in het district aangewezen voor de productie van aardappelen.

In het gebied wordt met name het knoflook van het ras Mettupalayam geteeld, een kleine variëteit van hoge kwaliteit. Murugan vertelt dat telers de knoflook verkopen op de markt in Tamil Nadu, omdat er geen ander verkooppunt in het district voor handen is. Momenteel bedraagt de knoflookprijs €2,68 per kilo.

Het groeiseizoen van knoflook neemt zo'n drie maanden in beslag en in Kanthallur wordt alles in gereedheid gebracht voor de oogst die binnen twee weken zal aanvangen. Volgens teler, Mohandas, loopt de verkoop prima en zijn telers blij met de goede prijzen van de afgelopen tijd. De knoflook uit het gebied is met name bestemd voor de verwerkende industrie en levert hoge prijzen op.

Mohandas legt uit, dat in tegenstelling tot andere groenten, knoflook in gedroogde vorm drie maanden houdbaar is. Vers geoogste knoflook is eveneens geschikt voor directe verkoop.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven