Uienmarkt VS positief gestemd

In het noordwesten van de VS (staten Idaho, Oregon en Washington) wordt het grootste deel van de bewaaruien in de VS geteeld. Normaal is het in oktober ver gedaan met de oogst van uien in dit gebied. Op dit moment (20 september) zijn er wat gebieden waar gewacht wordt op droog weer. De markt is positief gestemd. Er is meer vraag dan aanbod en telers staan klaar om door te oogsten. In deze gebieden worden lange dag ui rassen geteeld. Deze kunnen snel vermarkt worden, maar gaan veelal voor lange tijd in de bewaring.

Oogst in het noorden betekent voor het zuiden van de VS weer tijd voor een nieuwe start. In het zuiden van de staat Texas (tegen de Mexicaanse grens) bereiden telers zich voor om te gaan zaaien. Omdat het gebied gedurende het groeiseizoen minder daglengte (uren daglicht) heeft, gebruiken ze korte dag uienrassen. Later dit jaar volgen staten als Californië en New Mexico met de zaai van hun korte dag rassen. Maar vanwege de geografische ligging van deze staten worden hier ook Intermediaire dag en zelfs lange dag uienrassen gebruikt. Texas start met de oogst begin april. Eerdere verse uien worden geïmporteerd uit Mexico. Deze verse uien concurreren met de (nog aanwezige) bewaaruien in de markt.

Twee grote uien productiegebieden van de VS bevinden zich in het noordwesten. De Colombia Basin en de Treasure Valley zijn samen goed voor meer dan 17.000 hectare uienproductie. In de Treasure Valley zien we dat er gebruik wordt gemaakt van druppelirrigatie om te uienplanten te voorzien van genoeg water en de juiste voedingsstoffen. De plantdichtheden liggen behoorlijk lager vergeleken met de Nederlandse dichtheden. De telers hier hebben een plantafstand van ongeveer 500.000planten per hectare.


Uienveld in de Treasure Valley eind augustus

Deze lage plantdichtheid is voornamelijk ontstaan vanwege de vraag vanuit de markt met name de processors willen grote uien. Een deel van deze uien worden gebruikt voor de gefrituurde uienringen, maar natuurlijk ook in het voorzien van de grote hamburgerketens. Vanwege de hoge temperaturen en het type irrigatie dat hier gebruikt wordt, zien we geregeld problemen met trips. Telers zijn in staat hun productie te beschermen, maar het kost veel tijd en moeite.

In de Colombia Basin worden de velden beregend door (center) pivots. Wanneer je erover heen vliegt, zie je de enorme cirkels in het landschap. Hier worden de lange bewaaruien en een deel voor de export geteeld. De uien zijn iets kleiner van maat dan in de Treasure Valley, maar de plantdichtheden liggen nog steeds veel lager dan in Nederland (ook hier rond de 500.000planten per ha).

Vanwege de irrigatie hier is het van belang dat het planttype van de ui opgericht is. Het water moet langs de plant kunnen aflopen en niet in de nekken of in de oksels van de plant blijven staan. Nekrot is ook hier voor een van de grote boosdoeners in de teelt van hoge kwaliteitsuien.

Hazera's langedag uienveredelingsprogramma bevindt zich in het centrum van dit teeltgebied (Washington). "Ook hier wordt gefocust op hardheid en kwaliteit, kenmerken die wij doorvoeren in alle dag lengte types. Vanuit Californië wordt er veredeld voor de korte dag uien. Voor alle programma's zoeken we naar productie en kwaliteit. We focussen daarnaast op de andere benodigdheden van onze klanten.
In sommige gevallen kan dit bepaalde ziekteresistentie zijn, maar onder andere ook éénkerningheid, vorm en huid vallen binnen onze focuspunten", vertelt Ineke Christiaens van Hazera.

www.hazera.com


 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven