Chinese knoflook in bewaring neemt fors toe

In 2017 stond de Chinese hoeveelheid knoflook in opslag op ongeveer 3,48 miljoen ton. Dat is ten opzichte van de 1,96 miljoen ton van het jaar ervoor een toename van bijna 78%. "Dat is de reden waarom veel knoflooktelers òf zijn gestopt met hun productie of de productie heel voorzichtig in de hand houden," zegt David Lee van Jining Rich Garmer International Trade.


Verpakte knoflook voor export


Verse knoflook voor export

"In 2016 heeft de toename in knoflookproductie ertoe geleid dat de volumes van dit jaar bijna zijn verdubbeld. Deze dramatische toename in aanbod op de markt zorgt ervoor dat de exportprijzen fors zijn gedaald. De huidige exportprijs zit nu rond de 6.000 yuan (€770,90) per ton. Dat is een daling van 40% in vergelijking met de prijs van vorig jaar van 10.000 yuan (€1.284,84) ) per ton. De totale knoflookomzet zal dit jaar niet hoger komen dan 2,4 miljoen ton, waardoor 1 miljoen ton in opslag overblijft."


Jining-knoflook


Gesorteerd knoflook

"Aan het begin van dit jaar leken de prijzen voor knoflook wel een soort achtbaan. De reden hiervoor is voornamelijk omdat telers en handelaren tijdens de oogst dachten dat de productie erg hoog uit zou vallen. Daarom hebben ze hard hun best gedaan om hun knoflook af te zetten. Dit leidde tot een overschot op de markt, waardoor de exportprijs omlaag viel. Omdat handelaren fanatiek knoflook inkochten en er meer handelaren op de markt actief werden, ontstond er in de grote havens ook een overschot aan knoflook. Dat overschot was onmogelijk weg te werken. Om het verlies te beperken, kon men alleen maar de prijzen verder omlaag brengen of anders er geld op verliezen. Deze situatie is de laatste tijd verergerd, omdat veel bedrijven gestopt zijn met het inkopen van knoflook."


Knoflook voor export

"De vooruitzichten voor de knoflookmarkt aan het einde van het jaar zijn niet erg positief. Er is slechts een klein winstmarge. Buitenlandse klanten zijn gestopt met het importeren van knoflook uit China om te voorkomen dat er met verlies wordt gedraaid. In plaats daarvan wordt er nu knoflook uit andere landen geïmporteerd, zoals Brazilië. Dit zou nu eigenlijk een drukke tijd voor handelaren moeten zijn. Omdat het volume aan buitenlands knoflook in opslag zo groot is, zal de knoflookprijs na het Chinese nieuwjaar dramatisch verder vallen, gegeven dat er met november niets veranderd is."

David Lee (CEO)
Jining Rich Garmer International Trade Co., Ltd.
Phone: +86 158 5378 2091

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven