Chinese knoflook overspoelt de markt

De prijs voor knoflook liep in 2015 en 2016 constant op. Op zijn hoogste punt kwam de prijs per kilo neer op 18 RMB (€2,33). Knoflook dat een maand in opslag stond, kon prijzen maken tussen de 4000 en 5000 RMB (€518 tot €648) per ton. De hoge winstmarges zorgden ervoor dat meer bedrijven zich tot de knoflooksector aangetrokken voelden. 

Sinds september van dit jaar wordt er knoflook uit koelopslag op de markt gezet. Hierdoor is de prijs geleidelijk aan gedaald. Binnen minder dan een maand daalde de prijs per kilo tot 0,6 tot 0,8 RMB (€0,08 tot €0,10). Eerder zouden handelaren knoflook in opslag plaatsen, maar nu moet met elke ton knoflook worden gecompenseerd voor een verlies van meer dan 1000 RMB (€130). Wegens de ongunstige marktprijzen zijn zelfs een aantal handelaren in paniek geraakt en hebben ze hun knoflook weggegooid.

De totale voorraad knoflook in opslag is dit jaar 3,1 miljoen ton. Dit is een toename van meer dan 60%. Het overschot heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor knoflook in opslag rond het einde van september voortdurend afloopt. Geldstromen zorgden ervoor dat de inkoopprijs van knoflook omhoog werd gedreven, maar de vraag naar knoflook nam verder niet significant toe. 

De jaarlijkse knoflookexport vanuit China was goed voor meer dan 35% van de totale wereldwijde knoflookproductie. Dat maakt China een belangrijke factor voor de vraag naar knoflook. Tijdens de laatste maanden van dit jaar staat het groeitempo van de knoflookexport slechts op 8%, waardoor de prijzen voor knoflook nog meer onder druk komen te staan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven