Klaar voor de ingrijpende Duitse verpakkingswet?

Alle bedrijven, die verpakte consumentengoederen exporteren naar Duitsland, moeten per 1 januari voldoen aan de nieuwe Duitse verpakkingswet (VerpackungsG). Het doel van de wet is om de recyclingquota voor verschillende soorten verpakkingsmaterialen te verhogen en de totale hoeveelheid geproduceerd afval te verminderen.

De huidige verpakkingsverordening (VerpackungsV) voldoet niet. Nu nog sluiten producenten die verpakte producten naar Duitsland exporteren zich aan bij één van de negen ‘Duale Systemen’. Leveranciers moeten elke maand melden hoeveel kilo plastic ze naar Duitsland brengen bij het Duale Systeem. Daarin wordt berekend wat je als bedrijf hiervoor moet betalen. Een belangrijk verschil met de oude wet is dat voor alle bedrijven een registratieplicht bij het "Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister" verplicht is. Zonder deze registratie is deelname aan het duaal systeem niet meer mogelijk. Als een distributeur zich hiervoor niet registreert, dreigt een boete van maximaal € 200.000. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld importeurs en (buitenlandse) online handelaren, waaronder Nederland.

Het hoofddoel van deze nieuwe wet, het Verpackungsgesetz, is om meer afval uit privé-huishoudens te recyclen. Ook zou het producenten moeten stimuleren om minder belastende en voor recycling geschikte verpakkingen te gebruiken. De nieuwe verpakkingswet geldt voor alle distributeurs die verpakkingen voor de eerste maal bedrijfsmatig in Duitsland in het verkeer brengen.

Alle producenten, ook de Nederlandse, worden verplicht om zich bij de bevoegde instantie in een register aan te melden en dienen een licentie aan te vragen bij een zogeheten duaal verwijderingssysteem, zoals bijvoorbeeld Der Grüne Punkt. De Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister gaat toezien op de licenties en de handhaving daarvan. In de stichting werken belangenverenigingen, industrie en handel samen.

Als u producent bent die het verpakte product voor het eerst in Duitsland aanbiedt, kunnen deze regels ook voor u gelden. Zie de website van de Zentral Stelle Verpackungsregister voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Verpackungsregister
Harry.weusthuis@flynth.nl 
anfrage@verpackungsregister.org 
www.verpackungsregister.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.