Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cultuurhistorisch erfgoed

Stichting Juunrenne op Goeree-Overflakkee

Stichting Juunrenne houdt zich bezig met de bescherming van cultuurhistorisch erfgoed op Goeree-Overflakkee en is voortgekomen uit de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht.

Een juunrenne is een uienbewaarschuur die vanaf 1900 tot in de jaren ’60 werd gebruikt om uien te bewaren. De juunrenne werd met de hand gevuld met los gestorte uien, meestal via het dak dat open kon. Vooraf werd op de grond een laag stro aangebracht om vocht van onderaf tegen te gaan.

Het model van een juunrenne is vrij smal en heeft rondom gaas. Zo kan de wind er gemakkelijk doorheen blazen om de uien te drogen. In sommige gevallen werd een juunrenne ook gevuld met kistjes, maar daar zaten dan meestal sjalotten in. Aan de lengte van de juunrenne was te zien hoe groot het boerenbedrijf was: hoe langer de renne, hoe groter het bedrijf. Vanaf de intrede van de ventilatie en mechanische koeling/droging is de juunrenne langzaam uit beeld verdwenen.

Oprichting stichting
Toen in 2012 bekend werd dat een juunrenne – die op gemeentegrond stond – op de nominatie stond om gesloopt te worden, werden de eerste contacten gelegd om een stichting op te richten. Thijs Loosjes, Jan Verbiest en Jaap van der Slik richtten in 2015 de Stichting Juunrenne op. Het doel van de stichting is het ‘bewaren’ van cultuurhistorisch erfgoed op Goeree-Overflakkee. Deze naam is gekozen omdat de juunrenne het eerste project van de stichting is. En omdat de renne een bewaarplaats is, geeft dit extra kracht aan de term ‘bewaren’ in de breedste zin van het woord. Op de locatie waar de juunrenne stond, ging nieuwbouw plaatsvinden en dus moest de schuur wijken. De stichting heeft contact gelegd met de gemeente om de juunrenne af te breken en elders weer op te bouwen. Het was de bedoeling dat de renne ergens in openbaar gebied weer opgebouwd zou worden, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk was Peter Grinwis van Tuincafé de Overkant bereid om de juunrenne in zijn tuin te plaatsen.

Originele onderdelen
Volgens Thijs Loosjes is bij de herbouw zestig tot zeventig procent van de originele onderdelen hergebruikt. Dat is een hele klus geweest waar ruim 400 manuren inzitten, maar sinds maart 2017 is het project volledig afgerond. Op dit moment zijn er volgens de bestuursleden nog vier à vijf juunrennen op Goeree-Overflakkee. Deze zijn in particulier bezit.

Juunrenne bekijken?
Stichting Juunrenne is volledig afhankelijk van sponsors om projecten te realiseren. Kijk op www.juunrenne.nl voor meer informatie. De juunrenne staat in de tuin van Tuincafé de Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp. De tuin is niet vrij toegankelijk, maar op afspraak wil Peter Grinwis u graag ontvangen.

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot

Publicatiedatum: