Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Dankzij optische sorteermachine boren we markten aan waar ik voorheen geen mogelijkheden zag"

Tholen - De exportcijfers in de uien liegen er niet om en deze liggen al sinds januari op een stuk lager niveau. Toch klaagt Lindert Moerdijk van MSP Onions uit Nieuwdorp niet over de huidige vraag. "Wij hebben onze handen vol. Nu we de uien optisch kunnen sorteren, kunnen we een nieuwe markt aanboren waar ik voorheen geen mogelijkheden voor zag, namelijk de retailleveranciers in Europa."

"De uien raken versleten en er zijn weinig goede uien meer te krijgen. Wij zien echter dat de vraag hierdoor alleen maar meer verschuift naar machinaal gesorteerde uien. Onze machine heeft zestien uitgangen, wat wil zeggen dat we zestien soorten uit één partij kunnen halen. Vooraf dachten we dat dit te veel was en nu realiseren we dat het er wel twintig mochten zijn", vervolgt Lindert.

"De klanten hebben de smaak te pakken en bestellen echt heel specifieke maat/kwaliteitverhoudingen. Sorteringen van 5 en 10 millimeter zijn geen uitzondering meer. Vaak wordt er ook nog een gewicht per ui aan gekoppeld. De machine haalt er bijvoorbeeld eenvoudig 20% Klasse I geschikte uien uit en dan is de overige 80% prima geschikt voor de groothandel, maar handmatig is dat 'mission impossible'. Dit jaar hebben de uien ook echt zichtbaar meer problemen met de huidvastheid. Doordat de machine de kleinste details in de huid kan zien kunnen we hier goed op anticiperen."

"Verder is de vraag stabiel belabberd op heel de markt. We hebben de traditionele Afrikaanse bestemmingen als Guinee, Mauritanië en Congo die we beleveren, maar verder is het vooral Europa wat de klok slaat. De baalprijs voor normale uien ligt rond de 20 cent. Wel zien we dat local-for-local een enorme opmars doormaakt. In Europa is dat momenteel extreem. Men heeft in sommige landen amper goede uien en toch wil men lokaal product. Nu pas gaan sommige Europese retailers om kwaliteitsredenen over op Hollandse uien."

De verpakker heeft veel vertrouwen in het komende seizoen. "De verwachting is dat er 5% meer uien zijn gezaaid, dus dat is een serieuze uitbreiding. Maar we kunnen in Nederland ook serieus veel uien verwerken, dat hebben we afgelopen najaar wel laten zien. Het is nu weliswaar koud en het seizoen zal iets later starten, maar de uien staan er wel gezond op. Laat het nieuwe seizoen maar komen. Vorig seizoen konden we pas in september gaan draaien met de nieuwe fabriek, nu kunnen we voor het eerst een volledig seizoen meepakken. Eqontrol is momenteel samen met onze operators Machine Learning aan het implementeren in onze fabriek. Hiermee worden de gedachtes van de operator vervangen door software. Deze ontwikkeling is echt super gaaf om mee te maken!"

Voor meer informatie:
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
lindert@msp-onions.nl
www.msp-onions.nl