Egbert Nillesen van Abracad Technoworks bv, Nijnsel:

"Alle techniek en software voor samenstellen maaltijdsalades"

Tholen - Abracad Technoworks in het Brabantse Nijnsel is een machinebouwer die zich met name richt op de voedingsmiddelenindustrie. Het in 1997 opgerichte bedrijf is daarnaast gespecialiseerd in engineering en het geven van klantgericht advies. “Ons assortiment machines bestaat eigenlijk vooral uit interne transport- en verwerkingssystemen,” zegt eigenaar Egbert Nillesen. Omdat de machinebouwer in toenemende mate in het buitenland actief is bezocht hij afgelopen maand United Fresh 2013.


Egbert Nillesen van Abracad Technoworks

“We staan eigenlijk overal open voor,” vertelt Egbert. “Als iemand bij ons langskomt met een tekeningenpakket, dan kijken we daarnaar. Onze afdeling engineering vertaalt het dan in een 2D- of 3D-pakket. Maar de meeste klanten zitten toch wel in de voedingsmiddelensector. We ontwerpen en fabriceren machines voor de verwerking van vis, vlees, AGF, zelfs snoepgoed. Onze specialisatie is het verpakken van producten. Wij willen verpakkingen op een hoger niveau brengen. Op het ogenblik maakt deze activiteit zo’n 85% van onze markt uit. In het kort leveren wij de techniek, de apparaten en de software om bijvoorbeeld de maaltijdsalades die je in de winkel ziet, samen te stellen en te verpakken.”

Natuurlijk kan iedereen wat in een bakje stoppen, maar toch zijn het er in Europa maar vijf die dat op grote schaal doen. “En van die vijf worden wij toch wel gezien als toonaangevend. De specialty machines die we maken zijn helemaal op maat gemaakt en dat doen er niet veel. In principe komt een klant komt naar ons toe en zegt: dit is mijn product en dat wil ik graag in dat-en-dat bakje krijgen. Speciaal voor die ene klant ontwerpen wij dan een machine die dat automatisch doet.”Het blijft dan niet bij het verpakken. Abracad zorgt er ook voor dat de ingrediënten in de juiste samenstelling aan het beoogde pakket worden toegevoegd. “Tot en met het zakje saus in een maaltijdsalade.” De machine die Abracad in de Verenigde Staten toont, is alweer uit 2007, maar het liefst noemt Egbert de modernste generatie machines. Daarbij, vertelt hij, draait het allemaal om twee dingen.

“Neem onze appelzakjesteller. Die leveren we momenteel voor een fruitbedrijf in de VS. Bij deze klant en dat is kenmerkend voor Noord-Amerika, zijn twee zaken van cruciaal belang: de verwerkingssnelheid en de accuraatheid. In de VS, waar foodbedrijven natuurlijk een enorm oppervlak moeten bestrijken, moet altijd alles sneller. De appelschijfjesmachine heeft een capaciteit van 2 keer 205 zakjes per minuut. Maar misschien nog wel belangrijker is de precisie. Onze machine doet altijd precies hetzelfde aantal zakjes in een doos, niet een meer of een minder. De machines die ze daarvoor hadden, waren aanmerkelijk minder accuraat: die gaven regelmatig foutmeldingen. In deze sector kun je je dat niet veroorloven. Zeker in de VS krijg je dan met schadeclaims te maken. De machines die we nu voor ze ontworpen en gefabriceerd hebben, staan 16 uur per dag te draaien. Zonder foutmeldingen.”Ongeveer 35% van de activiteiten van Abracad betreft de groente- en fruitsector. Dit percentage is overigens wel flink aan het stijgen, erkent Egbert. Wat kan hij zeggen over de Amerikaanse markt ten opzichte van de West-Europese? “Met name in de VS valt er nog een hoop te automatiseren,” meent hij. “We merken dat ze hier toch een beetje achterlopen: zo hebben ze de neiging een bakje te vol te stoppen, om het vervolgens aan te stampen. Uit haast misschien, of om een andere reden. Maar zo moet het natuurlijk niet. We willen ze er hier van overtuigen dat het ook anders kan. Wel is er absoluut vooruitgang. Ik denk dat er de komende jaren steeds meer geautomatiseerd gaat worden in de sector. Die investeringen komen er absoluut aan.”Dit automatiseringsproces ziet Egbert niet alleen plaatsvinden in Noord-Amerika. “We proberen ons in meerdere landen te profileren, niet alleen in de VS. Zo zitten we op dit moment ook in het Midden-Oosten, Rusland en Polen. Allemaal met specialty machines. In Saoedi-Arabië verwerken we bijvoorbeeld dadels, die door hun kleverigheid zeer moeilijk machinaal te verpakken zijn. In Dubai hebben we enkele goede contacten in de dadelindustrie. Dus daar zitten we bovenop.”

Waar in deze zich snel ontwikkelende markt de grootste uitdagingen liggen, weet de eigenaar van Abracad Technoworks zo een-twee-drie niet te vertellen. Maar alert is hij altijd. “We kijken altijd naar nieuwe markten en ontwikkelingen. In feite sluiten we niets uit. Maar je moet ook opletten dat je niet te snel groeit. De markt heeft zoveel potentieel dat we in de verleiding komen teveel orders aan te nemen. Of ons teveel te verbreden. Dan ga je te snel en dat moet je niet willen.”

Voor meer informatie:
Egbert Nillesen
Abracad
Handelsweg 15
5492 NL Nijnsel
Tel: 0413-479930
Fax: 0413-478367
www.abracad.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven