Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Marktupdate

China: nieuwe oogst knoflook, lage gemberprijzen

De knoflookmarkt is momenteel stabiel. De knoflookprijzen begonnen relatief vroeg te stijgen in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar in medio december en begin januari. De prijzen bleven hoog tot het begin van Chinese nieuwjaar op 7 februari.

Het koude weer aan het eind van januari heeft misschien de knoflookoogst beschadigd. Het is echter te vroeg om dit bevestigen. In april zal meer duidelijk worden als de eerste gewassen boven de grond uitsteken. In die maand zullen ook telers hun eerste prognoses stellen over de oogst.

De meeste knoflookbedrijven zijn momenteel voor twee weken gesloten tijdens het nieuwjaarsfestival. Ze zullen weer open zijn aan het einde van deze week, waarna de handel opnieuw zal starten. De prijzen zijn iets gedaald ten opzichte van het nieuwjaar, omdat er nog steeds weinig kopers op de markt zijn. Witte knoflook wordt lokaal verkocht voor ongeveer 9 yuan (€1,24) per kilo. Knoflook van de volle grond gaat voor 5 yuan (€0,69) per kilo.

De prijzen zullen naar verwachting stabiel blijven. De nieuwe knoflookoogst uit de provincie Yunnan in het zuiden van China komt nu op de markt. Deze oogst zal in maart en april verkocht worden en concurreren met het huidige knoflookaanbod in de provincies Shandong, Henan en Jiangsu. De oogstperiode in Shandong en Henan begint iets later in mei.

Gember
De totale gemberopbrengst in 2015 wordt geraamd op anderhalf keer de opbrengst in 2014. Het grote volume heeft een effect gehad op de prijzen, die laag zijn geweest sinds het begin van het seizoen in november. 

De huidige gemberprijzen zijn laag met 2 yuan (€0,28) per kilo. Telers en bedrijven zijn momenteel terughoudend over de omzet. Ze verwachten dat de gemberprijzen een of twee weken later deze maand zullen stijgen. Er was bijna geen prijsverschil in de weken voor en na het Chinese nieuwjaar.

De gemberprijzen op de Europese markten zijn ook laag met prijzen tussen €11 en €16 voor een doos van 13,6 kilo.

Het recente koude weer heeft geen effect gehad op de gemberoogst, omdat het aanplantingsseizoen nog niet begonnen is. De gember in de provincie Shandong zal vanaf april worden geplant.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven