Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China: Geen uitbreiding gember dit seizoen

Qingdao A-Best begon 12 jaar geleden met de export van gember. "We exporteren het hele jaar door. Onze grootste exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Spanje, Italië en Nederland. Onze klanten variëren van supermarkten tot importeurs en groothandelaren," zegt Parson van Qingdao A-Best. "Ik werk vanaf het begin van onze exportactiviteiten bij dit bedrijf. In het begin zochten we nog online en via beurzen naar mogelijke klanten, maar nu komen de klanten zelf op ons af."


Parson, sales manager bij Qingdao A-Best

Geen toename in aanplanting
"Telers beginnen in april nieuwe gember te planten, die in de herfst zal worden geoogst. Vorig jaar hebben ze aanzienlijk meer aangeplant. Dat zorgde ervoor dat de prijzen voor gember omlaag gingen. Ik verwacht dat dit jaar het areaal stabiel blijft. De vraag vanuit Europa is iets afgenomen. Het aanbod van gember en het aantal leveranciers is misschien iets toegenomen. We leveren ook aan de Afrikaanse en Zuid-Oost-Aziatische markt. In deze gebieden wordt verse gember verkocht, terwijl Europese klanten voornamelijk lucht gedroogde gember kopen. Verse gember is goedkoper dan lucht gedroogde gember, maar de risico's tijdens het transport zijn ook groter. Buiten Europa vragen klanten vooral om kleinere wortels."
 
"Onze grootste markt is Europa en ik verwacht niet dat dit verandert. Er is sprake van lokale teelt in Zuid-Oost-Azië, al is dit aanzienlijk minder dan in China. Chinese gembersoorten worden gezien als de beste gembervariëteiten. Per jaar exporteren we 10.000 ton naar Europa en nog eens 6.000 ton aan markten daarbuiten. Het zou kunnen dat de vraag vanuit Zuid-Oost-Azië toe zal blijven nemen. Tot nu toe zijn we niet actief geweest op de Chinese markt."


Ginger die gedroogd wordt 



Europese vraag naar taro's neemt toe
"De Europese vraag naar taro's neemt toe. We exporteren het hele jaar door taro's. Onze grootste exportmarkten hiervoor zijn Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het is moeilijker om taro's op te slaan dan gember. Klanten vragen doorgaans kleinere hoeveelheden per bestelling. Elke twee tot drie maanden verkrijgen we taro's van onze telers. Dit jaar is de prijs gestegen. Er werden minder taro's verbouwd en veel velden werden vervangen met gemberaanplantingen. De vraag naar taro's is echter gestegen. Importeurs raken meer bekend met taro's en voegen ze toe aan hun assortiment. We halen onze producten uit de Shandong-provincie."

 
"Onze knoflook wordt geëxporteerd naar Zuid-Oost-Azië. Er is minder sprake van export naar Europa wegens de strikte quota's en beperkingen voor import. Zuid-Oost-Aziatische klanten vragen doorgaans om witte knoflook die ze kopen in netverpakking van 10 kg. Sommige klanten vragen om kartonnen dozen van 10 kg. In Europa kopen consumenten kleinere verpakkingen met drie tot vijf stuks per verpakking. De vraag vanuit Azië neemt toe en ook de prijzen zijn dit seizoen hoog geweest. Er is weliswaar sprake van lokale teelt, maar die is niet groot genoeg om aan de stijgende vraag tegemoet te komen. In de toekomst is het mogelijk dat de Zuid-Oost-Aziatische markt belangrijker voor ons wordt, maar we willen ook exporteren naar de Europese markten."


Uienprijzen omhoog wegens Koreaanse vraag
"April is het begin van ons seizoen voor de uienexport. We exporteren roze en gele uien naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Oost-Azië. Vorig jaar zijn de uienprijzen fors gestegen. Zuid-Korea begon met de import van grote hoeveelheden uien. Dit kwam waarschijnlijk door de afname in lokale teelt. Vanaf begin mei in dit jaar stabiliseerde de situatie zich. Onze exportprogramma's lopen door tot medio november. We exporteren in totaal ongeveer 5.000 ton aan uien per jaar. De grootste uienleverancier voor Europa is nog steeds India. Daarom kunnen we alleen bepaalde gaten in het Indiase aanbod opvullen. Europese importeurs kopen alleen Chinese uien als er sprake is van minder uienexport vanuit India. Ze vinden de kwaliteit van de Indiase ui beter en de prijzen hiervan zijn lager."

 
Voor meer informatie:
 
Parson
Qingdao A-Best International Trading
Website: www.qdabest.com
Tel: +86 (0) 532 8091 9128
FAX: +86 (0) 532 5566 2477
Email: parson@qdabest.com

Publicatiedatum: