Chinese wasabi op internationale markt

Het in de Chinese provincie gevestigde bedrijf Shandong Artisan Foods produceert en exporteert wasabi. Volgens Peter Zheng van het internationale marktafdeling van het bedrijf neemt de vraag naar wasabi toe hoewel de productie hiervan altijd beperkt is geweest.

Moeilijke teelt
"De wasabiteelt wordt ernstig beperkt door geografische omstandigheden. Wasabi moet geteeld worden op een hoogte van 1300 tot 2500 meter boven de zeespiegel. De temperatuur moet tussen de 8 °C en 20 °C zitten. Daarbij is wasabi kwetsbaar voor veranderingen in het weer, plantenziektes en ongedierte," aldus Zheng. "Er is echter steeds meer vraag naar wasabi. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gaan de marktprijzen dit jaar met ongeveer 10% toenemen."

De wasabiplantages van Shandong Artisan Foods bevinden zich in de bergen van de Yunnan-provincie op 1500 meter boven de zeespiegel. Het grootste deel van het productievolume wordt op de Chinese markt verkocht of wordt geëxporteerd naar Japan. Het bedrijf heeft echter ook ambities voor het buitenland. "In de afgelopen twee jaar zijn we begonnen met de export naar Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. We hebben zelfs aan de VS geleverd," zegt Zheng.


Wasabi-planten

Het verschil in voorkeur tussen Japan, Europa en de VS
"Ik ben optimistisch over de internationale markt voor wasabi. Het is een ingrediënt dat kenmerkend is voor de Japanse keuken en wordt daarom goed ontvangen op de internationale markt. Consumenten in Europa en de VS hebben ten opzichte van Japanse consumenten meer de voorkeur voor wasabirassen met een iets pittigere smaak, maar die tevens een vrij lage prijs hebben. Om aan de behoeftes van deze consumenten in Europa en de VS tegemoet te komen, hebben we onze teeltmethodes aangepast om allerlei wasabisoorten te kunnen produceren. Daarnaast zoeken we actief naar partnerschappen met geschikte supermarktketens in de VS en Europa. We hebben ook plannen om onze gember- en knoflookvolumes naar Europa te exporteren," aldus Zheng.
Wasabi geproduceerd door Shandong Artisan Foods Corporation

Prognose van de knoflookmarkt in 2017
"In de afgelopen jaren is de marktprijs voor knoflook in rap tempo toegenomen. Daar zijn voornamelijk twee redenen voor. Ten eerste heeft het ongunstige koude weer geleid tot een grootschalige afname in productie. De tweede reden is omdat knoflook makkelijk in opslag kan worden gezet. Daardoor kan de prijs van knoflook kunstmatig worden gemanipuleerd. Onder de huidige omstandigheden heeft de marktprijs van knoflook een dalende trend ingezet. Volgens prognoses van de knoflookmarkt zal de prijs van knoflook in 2017 slechts 60% tot 70% zijn van de prijs in 2016."

Huidige situatie omtrent gember
"De marktprijs voor verse gember is in tegenstelling tot knoflook de laatste tijd erg laag. Ook hier zijn verschillende redenen voor. Door de hoge gemberprijzen in 2014 en 2015 ontstond er een wildgroei aan gemberplantages in China. De vraag naar verse gember nam echter niet toe op de internationale markt. Daarnaast is de gemberteelt ook toegenomen in andere producerende regio's, zoals bijvoorbeeld Zuid-Amerika en India. Hierdoor is er sprake van een aanbod op de wereldmarkt, dat veel groter is dan de vraag. De prijzen voor gember zijn hierdoor significant afgenomen."Shandong Artisan Foods is een familiebedrijf dat gember, knoflook en wasabi produceert. "We begonnen in 1998 met de export van onze producten via de haven van Qingdao naar Japan. We maakten daarbij gebruik van ons huismerk Artisan Foods. In de afgelopen jaren hebben we fors uitgebreid naar Europese landen en Australië. Het exportvolume van gember en knoflook naar Japan is nu meer dan 30.000 ton. We hebben in Japan een marktaandeel van 30%," aldus Zheng.

"We hebben een areaal van 467 hectare, 667 hectare en 6,7 hectare voor respectievelijk knoflook, gember en wasabi. We hebben zeven faciliteiten, waarvan er drie in de Chinese steden Weifang, Anqiu en Sjanghai zijn gevestigd. De overige vier bevinden zich in Japan," zegt Peter Zheng tot slot.

Peter Zheng
Shandong Artisan Foods Llc
www.artisanfoods.cn
Office: +86 0536 8665 713
Mobile phone: +86 187 6367 0320
Address of enterprise: zhengyi@artisanfoods.cn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven