Filipijnse telers komen in opstand tegen uienimport

Uientelers in de provincies Pangasinan en Nueva Ecija zijn tegen de aangekondigde opheffing van de speciale antidumpingheffing (SSG) op importuien. Ze vrezen dat dit hen grote verliezen op zal leveren en mogelijk de nekslag zal zijn voor de lokale uiensector. 
 
Op 23 augustus maakte landbouwminister Emmanuel Piñol bekend dat hij de douane zou verzoeken de heffing op te heffen met als doel de uienprijzen te verlagen en de inflatie af te remmen. Op dat moment bedroeg de prijs van rode uien €1,93 per kilo en die van witte €1,61.
 
 
SSG is een heffing die ontwikkelingslanden mogen opleggen wanneer geïmporteerde tuinbouwgewassen onder een reactieprijs worden afgezet en in de Filipijnen is deze voor uien vastgesteld op €1,19 per kilo.
 
Telers klagen dat de opheffing van deze heffing ervoor zal zorgen dat de lokale markt overspoeld wordt door importuien die voor €1,00 per kilo afgezet worden. Lokale uien kunnen hier niet mee concurreren.
 
Bovendien laten telers weten dat ze nog 2,2 miljoen zakken (van 25 kilo per stuk) in bewaring hebben. Op 2 augustus bedroeg de voorraad in de provincie Nueva Ecija 202.202 zakken en in Bulacan en Manilla 1,3 miljoen zakken. Deze voorraden zijn zeker toereikend tot aan november.
 

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven