Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentinië: Beter uienseizoen in het zuiden van Buenos Aires

"Dit seizoen verliep beter dan de twee voorgaande. Het areaal was begrensd en de kwaliteit van de ui was goed, met weinig gevallen van zachte rot in vergelijking met andere jaren", stelt het INTA (Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie in Argentinië) in een rapport over ui voor het seizoen 2018/2019.

Het rapport stelt dat Argentinië volgens gegevens van SENASA in 2018 in totaal 87.345 ton ui exporteerde. Het grootste deel hiervan, 79.059 ton, was bestemd voor Brazilië. 8.194 ton werd naar Paraguay verzonden. "Dit zijn relatief lage cijfers in vergelijking met de gemiddelden van voorgaande jaren, toen de volumes rond de 150.000 ton lagen".

De prijzen in het zuiden van Buenos Aires schommelden, maar over het algemeen lagen ze hoger dan vorig jaar.

Europa

Het rapport bevat ook informatie over andere markten. "Europa heeft de kleinste uienoogst sinds 2006. In bijna alle landen was er sprake van lagere opbrengsten vanwege de weersomstandigheden. Spanje vormt hierop de enige uitzondering".

Volgens het rapport is het verlies in Nederland het grootst: de opbrengsten liggen daar 35% lager dan in het voorgaande jaar. In Spanje was er met een opbrengst van 1.431.000 ton sprake van een lichte stijging. "Dit is 10% meer dan in 2017. De raming voor Europa in het algemeen is een daling van rond de 15%. Vanwege deze verkleining van het aanbod liggen de uienprijzen tussen de 0,30 en 0,40 euro per kilo, een stijging van meer dan 50% ten opzichte van vorig jaar".

Brazilië

In het rapport wordt gesteld dat Brazilië een land is met veel regio's waar ui geteeld wordt. In de eerste helft van het jaar waren de opbrengsten in het zuiden van Brazilië beperkt. Telers ontvingen toen goede prijzen, tot 2 reaal (0,46 euro) per kilo. "Later kwam het aanbod van gebieden met grote volumes, zoals Goiás, Minas Gerais en Irecé, binnen op de mark. De prijzen kelderden tot 0,20 reaal (0,05 euro) per kilo".

Aangezien de late uienteelt nog niet begonnen is (onder andere vanwege de weersomstandigheden), is de verwachting echter dat het aanbod de vraag niet zal dekken in dit seizoen.

Argentinië

"In de komende maanden zal het nationale aanbod vooral gevormd worden door uien uit Mendoza en San Juan. Later, vanaf februari, zal de markt bijna alleen nog maar bevoorraad worden met de uien uit Río Negro en het zuiden van Buenos Aires", vervolgt het rapport. Het beplante areaal in het zuiden van Buenos Aires, de belangrijkste teeltregio, is bijna 10% kleiner dan vorig jaar.

Zoals gebruikelijk heeft 27% van de uien betrekking op vroege rassen, en 73% op late rassen. "De hoge inputprijzen maken het over het algemeen moeilijk om het productiepotentieel van de verschillende variëteiten te bereiken. Daarnaast heeft de waterbeperking als gevolg van de verminderde sneeuwval in het gebergte bijgedragen aan de verkleining van het beplante areaal. Afhankelijk van het weer in december en januari, zullen sommige telers mogelijk te maken krijgen met watervoorzieningsproblemen".

Publicatiedatum: