Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere landbouwbedrijven bepalen grondvraag en -prijs

Grotere bedrijven zijn bij uitbreiding van het areaal landbouwgrond in het voordeel omdat zij over het algemeen hogere economische resultaten boeken. Zo realiseerden alleen de groepen grootste melkvee- en akkerbouwbedrijven in de periode 2013-2017 gemiddeld een positief economisch bedrijfsresultaat. Per bedrijf investeren deze groepen veel meer in grond dan de overige groepen. Ze zijn dan ook bepalend voor de vraag naar en de prijs van landbouwgrond. Dat staat in een notitie van Wageningen Economic Research.

De gemiddelde bedrijfsomvang van de grondgebonden landbouw – melkveehouderij en akkerbouw - groeit gestaag. Aan de ene kant zijn er bedrijven die grond afstoten en worden beëindigd, aan de andere kant zijn er bedrijven die hun bedrijfsomvang vergroten. De groep grootste melkvee- en akkerbouwbedrijven haalt een bovengemiddeld inkomen uit het bedrijf per hectare. Alleen deze groep realiseert een marktconforme beloning voor de inzet van eigen arbeid en kapitaal.

De gemiddelde jaarlijkse bruto-investeringen van de melkvee- en akkerbouwbedrijven zijn ongeveer aan elkaar gelijk - ruim 90.000 euro - waarvan 30% in grond. Dat is inclusief investeringen in de grond en erfpachtrecht. Alleen de groep grootste bedrijven heeft substantieel in grond geïnvesteerd, vooral die in de akkerbouw met een jaarlijkse investering van 232.000 euro tegen 96.000 euro in de melkveehouderij. Het zijn dan ook vooral deze bedrijven die de grondvraag en –prijs bepalen.

Zie voor meer informatie de notitie Grotere landbouwbedrijven bepalen grondvraag en -prijs op de site van a.s.r. real estate.

Publicatiedatum: