Marktrapport Oostenrijk week 08/2020

'Rustige vraag kenmerkt de aardappelmarkt, uienafzet verloopt rustig'

De Oostenrijkse aardappelmarkt toont zich nog steeds van haar rustige kant. De markt is daarbij goed van producten voorzien. Milde temperaturen en de verdwijnende hoop op hogere prijzen zorgen ervoor dat de telers bereid zijn hun aardappelen af te geven. Van verkoopdruk is echter ook niet echt sprake, gezien de voorraden die in bewaring liggen te overzien zijn. Vanwege een afnemende kwaliteit worden er steeds meer aardappelen uitgesorteerd. Vanaf de afzetkant is er niks nieuws te melden.

De binnenlandse vraag presenteert zich op een seizoenstypisch, rustig niveau en export is tegen de actuele prijzen niet mogelijk. De telersprijzen bleven op het niveau van de voorgaande week. In Niederösterreich werd er aan het begin van de week een ongewijzigde prijsspanne van 22 tot 28 euro per 100 kg afhankelijk van ras en kwaliteit genoemd, waarbij voor draadwormvrije premiumproducten met AMA-keurmerk meestal 25 euro per 100 kg betaald werden. Uit Oberösterreich werden prijzen van maximaal 30 euro per 100 kg gemeld.

Bescheiden uienafzet
De Oostenrijkse uienmarkt toont zich nog steeds van haar rustige en stabiele kant. De omzet in de Oostenrijkse retail is door de buitengewoon milde temperaturen eerder beneden gemiddeld. Qua prijs is er echter geen verandering. Op de exportmarkt blijft de situatie gespannen. Gunstige offertes van Europese concurrenten zorgen voor zwakke afzetcijfers en prijsdruk. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje werd er bij een juiste kwaliteit en grootte tussen de 22 en 26 euro per 100 kg betaald. Voor kwalitatief zwakkere c.q. klein uitvallende partijen ligt het prijsniveau duidelijk lager.

Geen prijsverandering op de wortelenmarkt
De wortelenmarkt in Niederösterreich presenteert zich onspectaculair. Met de komst van mildere temperaturen is de binnenlandse afzet iets afgezwakt. De export is te overzien en de conditie van de exportproducten is stabiel. Qua prijs is er geen verandering ten opzichte van de voorgaande weken.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven