Exploitatie koelhuis Dronten breidt uit

Exploitatie Koelhuis Dronten breidt uit met 12 gloednieuwe koelcellen op ammoniakbasis. Binnenkort openen de deuren, waarover nader bericht nog volgt. Maak vast kennis met de ondernemers achter dit project: Aard en Greeke Robaard, akkerbouwers en fruittelers, en sinds vijf jaar ook koelhuisexploitanten.

Aard en Greeke Grobaard werken vanuit de overtuiging van rentmeesterschap. Van origine is hun onderneming een akkerbouwbedrijf, in 1996 kwam daar als gevolg van overname een fruitteeltbedrijf bij. Hun productie bestaat uit aardappels, uien, winterpeen, wintertarwe en Conference peren en is gericht op een langdurig duurzaam gebruik van de bodem. Want, zo zegt Aard, “De grond is niet ons bezit maar een middel voor productie. We moeten er zuinig op zijn en zorgen dat de grond een goede kwaliteit houdt, want we moeten er nog honderden jaren mee door.”

Vanuit die gedachte startte hij bijna 20 jaar geleden samen met een aantal partners Stichting Leeuweriken, gericht op duurzaam produceren. Ook was hij in 2008 één van de eersten met een ammoniakkoeling. Deze bouwde hij op het eigen bedrijf voor de koeling van zijn peren, wortelen en uien. Op hun website www.duurzaamlandbewerken.nl  is meer te lezen over hun bedrijf ‘De Meerhof’ en de wijze waarop zij handen en voeten geven aan hun visie op duurzaam land bewerken.

Vijf jaar later, in 2013, werd het echtpaar benaderd met een verrassende vraag. Het koelcomplex in Dronten stond te koop en men vroeg zich af of zij interesse hadden. In 2015 volgde de overname en beiden hebben geen moment spijt gehad. “Ik vind het fantastisch om te doen”, vertelt Aard. “Het is vrij goed te combineren voor ons, vooral omdat we goede medewerkers hebben. Mijn vrouw en ik pakken beiden een deel van de bedrijfsvoering op, samen kunnen we het overzien.”

Wat de exploitatie van een koelhuis volgens hem enorm leuk maakt, is dat ze nu een echt dienstverlenend bedrijf zijn. Ook heeft het hun inkomstenstroom een stuk stabieler gemaakt. “In de akkerbouw en fruitteelt werken we niet met vaste prijscontracten, we waren gewend om met alle marktbewegingen mee te schommelen. Wij zorgen voor de kwaliteit en kwantiteit, daarna hoop je dat het product zich goed verkoopt. Bij het koelhuis gelden vaste prijzen. Dat is een hele andere manier van werken, maar wel een hele mooie. Het zet je ook wel aan het denken over de rest van je bedrijfsvoering.” 

Hun koellocatie bestaat uit twee complexen, waarvan één dateert uit de 70-er jaren. Investeren in een oud complex vonden ze zonde, daarom wordt stap voor stap een geheel nieuwe koelfaciliteit gerealiseerd. Daarbij heeft de perenkoeling hun aandacht bij het eerstvolgende project, dat begin september haar gloednieuwe deuren opent.

Voor meer informatie:
Koelhuis Dronten
Tel: 0321-315588
Mob: 0622486529 
info@koelhuisdronten.nl
www.koelhuisdronten.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven