Egypte profiteert nog steeds van Indiase exportbeperkingen op uien

Indiaas verbod leidt tot grote vraag uit Nepal, Bangladesh en Sri Lanka

Het Egyptische uienseizoen profiteert nog steeds van het Indiase exportverbod op uien. Ondanks het feit dat de Indiase regering toestaat dat twee rassen worden geëxporteerd sinds het verbod is ingesteld, liggen de vraag en de prijzen nog steeds op een zeer hoog niveau. De verwachting is dat deze vraag over ongeveer een maand nog verder zal toenemen.

Het resultaat is een stevig uienseizoen voor de Egyptenaren, omdat de vraag vooral afkomstig is uit landen die uit India geleverd zouden krijgen, zegt Mostafa Adel, international sales manager voor MMA Fresh Produce. Adel: "Dit seizoen is wat anders dan vorig seizoen, omdat de prijzen hoger liggen. Telers zijn van plan om voor hogere prijzen af te zetten, omdat ze zich bewust zijn van de situatie op de internationale markt. Egypte heeft voldoende hoeveelheden rode uien beschikbaar, meer dan we vorig jaar hadden. Het Indiase exportverbod op uien heeft geleid tot een grote vraag naar rode uien uit Aziatische landen als Nepal, Bangladesh en Sri Lanka".

Op dit moment staat de Indiase overheid een beetje import toe en heeft ze de uienprijzen verhoogd om de Indiase telers tegemoet te komen. Dit heeft alleen maar een positief effect gehad op de Egyptische prijzen, legt Adel uit. "Sindsdien heeft India de export van slechts twee variëteiten vrijgegeven en alleen nog via de haven van Chennai. Indiase exporteurs hebben te maken met veel formaliteiten, wat heeft geleid tot hogere prijzen in India zelf om de telers tevreden te houden. Hun situatie heeft ook een positief effect gehad op onze prijzen. Nu hét uienland niet zijn gebruikelijke hoeveelheden rode uien exporteert, stijgt de vraag naar rode uien steeds meer."

De uienprijzen zijn sinds het Indiase verbod omhooggeschoten. Volgens Adel zijn ze sinds het begin van het seizoen met ongeveer 50% gestegen, maar ze lijken nu stabiel. "De uienprijzen zijn wat gekalmeerd, ze zitten nu op € 264-290 exw/ton, vergeleken met €170-169 exw/ton aan het begin van het seizoen. De meest interessante markten op dit moment zijn Golflanden zoals Saoedi-Arabië, de VAE, Bangladesh en Sri Lanka. We verwachten tegen midden november een grotere vraag vanuit India en zijn buurlanden, wat ook zal leiden tot hogere exportprijzen voor deze landen".

Het seizoen verloopt niet helemaal gladjes, want de Egyptenaren moeten concurreren met de Turkse uien die goedkoper zijn dan hun Egyptische tegenhangers. "Elk jaar hebben we de uitdaging om te concurreren met de Turken. Hun producten zijn iets goedkoper dan wat wij afzetten, maar de Egyptische rode ui komt qua smaak en grootte het dichtst in de buurt van de Indiase rode ui. Dit heeft te maken met ons klimaat. Omdat het in Egypte warmer is dan in Turkije, lijkt ons klimaat meer op het Indiase klimaat. We overwinnen deze uitdaging door de beste opties voor scheepvracht te bieden. Welke leverancier het snelst op de plaats van bestemming kan zijn, is erg belangrijk voor de markt. Daarmee komen we op een voorsprong, want onze laagste transittijd naar India is 14 tot 18 dagen en 22 dagen naar Chittagong. Het is voor importeurs belangrijk om producten snel te krijgen, zodat ze niet verrast worden door plotselinge veranderingen in de markt."

Voor meer informatie:
Mostafa Adel
MMA Fresh Produce
+20 114 271 7700
Mostafa.adel@mmagroup.co  
www.linkedin.com/in/mostafa-adel-98a25040  
www.linkedin.com/company/mma-fresh-produce 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.