Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Twee jaar op rij torenhoge export van rode uien naar Azië biedt geen garantie voor de toekomst"

Tholen - Een exportstop van India leidde de eerste helft van het uienseizoen tot een gigantische export van Hollandse rode uien naar Azië. Inmiddels zijn de kaarten op de markt weer heel anders geschud. Carl van de Wiel van Agro Centre Holland uit Langeweg, dat gespecialiseerd is het verpakken en exporteren van rode uien en sjalotten, noemt het lijntje dan ook heel fragiel. "Dat we nu twee jaar op rij zoveel uien naar Azië kunnen sturen is echt uniek, maar biedt geen enkele garantie voor de toekomst. We hebben die misoogsten elders keihard nodig."

"Niemand had verwacht dat Azië dit jaar wederom volle bak open zou gaan. Landen als Bangladesh en Sri Lanka namen enorme volumes af. Uiteindelijk zijn er zelfs meer uien naar toe gegaan dan vorig jaar, ook omdat meer exporteurs zich op de export naar Azië zijn gaan richten. De start was fantastisch, het einde was alleen wat minder. Door problemen in de scheepvaart kwamen veel containers te laat aan. Het begon dus allemaal heel mooi, maar eindigde minder leuk."

"Maar we moeten niet vergeten dat Nederland voor de afnemers in Azië vrij ver onderaan de ladder staat. Onze uien zijn veel minder populair dan de uien uit India. Als die er niet zijn, gaat men eerst op zoek naar uien uit Pakistan of Turkije en pas dan komen Egypte en Nederland aan de beurt. In die rangorde staan wij. Er moet dus best wat mis gaan op de wereldmarkt voor men bij Nederland aanklopt, alleen is dat nu wel  twee jaar op rij gebeurd. Het areaal van rode uien gaat dit jaar weer omhoog. In 2019 zaten we pakweg op 4.000 hectare rode uien, in 2020 op 4.500 hectare en nu gaan we richting de 5.000. Als Azië onze uien nodig heeft, zijn die zo weg, maar de kans is ook groot dat dit de komende jaren niet het geval is."

"Momenteel is het een stuk rustiger op de markt. Ik vind de export mager, ondanks dat de prijzen niet eens op een gigantisch hoog niveau liggen en er de uien zijn nog altijd ruim voldoende voorradig. De kwaliteit van de rode uien is nog gewoon goed, ik denk zelfs beter dan de gele. Ik verwacht dan ook niet dat we veel uien uit Egypte nodig hebben, want die hebben we zelf genoeg. Net als vorig jaar, toen we ook nauwelijks uit Egypte hebben geïmporteerd", aldus Carl. "Gezien de hoge prijzen in India en Pakistan verwacht ik dat er voor de Egyptische exporteurs meer kansen liggen in het Midden-Oosten dit jaar."

"Veel rode uien komen bij de horeca en foodservice terecht en die afzet missen we wel. Prijzen voor de Nederlandse rode uien liggen verkoopklaar in een range tussen de 22 en 30 cent. Als de boer het toelaat, hoop ik dat we die prijzen zo kunnen houden. Regelmatig zijn de inkoopprijzen niet reëel. Overigens is dat met gele uien nog extremer, daar moet je nu bij de boer 19/20 cent betalen en dat is nagenoeg hetzelfde als de baalprijs. Bij rode uien zie je over de hele linie dat afnemers wel meer willen betalen voor kwaliteit. Afnemers betalen liever een paar cent meer voor hele goede kwaliteit dan dat ze op het scherpst van de snede inkopen en iets minder goede kwaliteit krijgen. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat de zending perfect gereed wordt gemaakt."

Ook voor de roze uien was dit jaar de markt goed. "Azië heeft nog liever roze dan rode uien. Afgelopen najaar was de vraag uit Azië groot en de prijzen goed, dus ik verwacht dat de meeste exporteurs toen wel eieren voor hun geld hebben gekozen. Ook de sjalotten zijn het hele jaar al duur. Ondanks dat dit toch ook een echt horeca-product is zie je dat de voorraad Franse sjalotten toch lager is dankzij een hoge thuisconsumptie in eigen land."

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Noordseweg 11
4772 PG Langeweg
Tel: 0168-371230
Fax: 0168-371235
info@red-onion.com   
www.red-onion.com