Nieuw raamwerk moet handel tussen Afrikaanse landen een impuls geven

Volgens een VN-agentschap zal het initiatief helpen om het potentieel van de agrarische sector te ontsluiten, bijdragen aan een duurzame en inclusieve groei in heel het continent en bevorderlijk zijn voor het African Continental Free Trade Area (AfCFTA)-verdrag, dat in januari in werking trad, en waardoor de grootste vrijhandelszone ter wereld (in termen van deelnemende landen) is ontstaan. 

“Het raamwerk is een katalysator voor de totstandkoming van een efficiënte, inclusieve, veerkrachtige en duurzame agrifoodsysteem, duurzame ontwikkeling en welvaart in Afrika," zo laten Abebe Haile-Gabriel van de Voedsel- en Landbouworganisatie, Josefa Sacko van de Afrikaanse Unie en Wamkele Mene van AfCFTA in een gezamenlijke verklaring weten.

"Een van de hoofdprioriteiten is het bewerkstelligen van een transformatie van het beleid om de particuliere sector te ondersteunen en waarde toe te voegen aan de Afrikaanse export zodat deze kan concurreren met import van buiten Afrika en waardoor werkgelegenheid kan worden gecreëerd," voegen ze eraan toe.  

Voordelen voor iedereen
De Voedsel- en Landbouworganisatie benadrukte dat het raamwerk zal helpen bij het opstellen van strategieën, beleid en programma's, die niet alleen bevorderlijk zullen zijn voor de handel binnen Afrika, maar ook voor de ontwikkeling van agrarische waardeketens binnen het nieuwe handelsblok, waar alle belanghebbenden, waaronder telers, agrarische bedrijven, vrouwen en jongeren, de vruchten van zullen kunnen plukken. 

Dit initiatief, dat officieel het Framework for Boosting Intra-African Trade in Agricultural Commodities and Services heet, heeft betrekking op het handelsbeleid, facilitering, infrastructuur, financiering, productiecapaciteit, marktintegratie en sectoroverschrijdende zaken, zoals marktinformatiesystemen. 

Hoewel Afrikaanse landen jaarlijks voor zo'n €67 mld aan agrarische producten en voedingsmiddelen importeren, vindt slechts een klein deel van deze handel binnen het continent zelf plaats. De agrarische handel tussen landen in Afrika wordt op minder dan 20% geraamd. 

news.un.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven