Teun Paarlberg, G. Sevenhuijsen VOF:

"Uienexport moet voldoen aan vraag, niet aan onze verpakkingscapaciteit"

Tholen - De Hollandse uien gaan de laatste fase van het seizoen in. Teun Paarlberg van G. Sevenhuijsen noemt de afloop van het seizoen redelijk dramatisch. "We hadden het al voorzien. Je kunt tussen augustus en december wekelijkse exportcijfers hebben van 35.000 tot 42.000 ton, maar je kunt niet verwachten dat dit in het voorjaar zo doorgaat."

"Dat is gebleken. Er zijn meer dan voldoende uien en ik verwacht dat er nog zo'n 100.000 tot 150.000 ton voor Polen en/of de schapen overblijven. Met de huidige exportcijfers krijgen we ze in elk geval niet weg. Je kunt met exportweken van 13/14.000 ton niet verwachten dat de prijs omhoog gaat, dat was al niet zo toen de export hoger dan 35.000 ton was. Vaak wordt verwezen naar de laatste goed uien, maar die zijn er naar mijn mening genoeg."

"In de tweede helft van het seizoen moet je het geluk hebben dat Brazilië aan de markt is. Dat hebben we uit alle macht geprobeerd aan het begin van het jaar, maar zij pikten het niet op. Mis je ook het Oostblok, dan heb je een enorm gat. De afzet richting het Caribisch gebied verliep vrij rustig. Je mist daar het toerisme en dan blijft de afzet voor de lokale bevolking over. Ik had gehoopt dat het Verre Oosten wat langer doorging, maar zij haakten af toen de prijzen omhoog gingen. Dan blijft er een verdwaalde bak naar Afrika over."

"We gaan in Nederland naar een sorteercapaciteit van 40/45.000 ton. Het jammere is dat markten worden overvoerd. Er wordt niet meer voldaan aan de vraag, maar aan de verpakkingscapaciteit. Wij als bureau-exporteurs zetten geen containers op het water als een klant ze niet nodig heeft, maar dit wordt door exporterende verpakkers wel volop gedaan vanwege de grote verpakkingscapaciteit."

"Eerlijk gezegd verbaast het me nog dat we op baalprijzen tussen de 22 en 23 cent zitten. Boeren denken dat ze goud in de schuur hebben, maar wij gaan over drie weken alweer nieuwe uien verschepen en dan raken we de oude niet meer aan. En dan hebben we dit en het komende seizoen ook nog grote problemen om de handel weg te krijgen vanwege het tekort aan containers. Ik moet het voor het nieuwe seizoen dan ook allemaal nog maar zien. Maar nieuwe uien, nieuwe kansen", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Teun Paarlberg
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel. 0226-320224
info@sevenhuysen.nl 
www.sevenhuysen.nl 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven