Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
800 telersgezinnen staan tegenover 6 diepvriesfabrieken

“Aanbod vanuit de afnemers is respectloos en niet te aanvaarden”

Tholen – De explosie van kosten voor de teelt van groenten rijzen de pan uit, onder andere voor intensieve teelten als prei, bloemkool en spruiten. “Afnemers hebben de cijfers met de meerkosten voor de telers gewoon zonder schroom naast zich neergelegd”, meldt een boze Luc de Waele, key accountmanager voor telersvereniging Ingro. “Wij zijn best bereid tot onderhandelingen, maar het voorstel dat ze op tafel leggen is ronduit ondermaats en is voor ons onaanvaardbaar.”

De Waele adviseert de aangesloten telers (800 gezinnen) niet te tekenen zolang de industrie niet over de brug komt met een beter voorstel. Voordat de onderhandelingen startten zijn de kostenstijgingen gedegen onderbouwd. Ingro liet deze berekenen voor 2022 in vergelijking met 2021, samen met eigen telers, maar ook van de industrie zelf. De prijzen van kunstmest zijn verdrievoudigd. De kostenstijgingen komen uit tussen de 10 en 21%. Daartegenover stellen de afnemers een algemene prijsverhoging van 3%, met uitzondering van een paar teelten van 5% en spinazie 10%.

De Waele is verbijsterd over de houding van de afnemers. “Wij zijn best bereid tot onderhandelingen en onze telers te vragen extra inspanningen te doen, maar dit is nog niet eens de helft van de kosten die telers nodig hebben om gelijkblijvend inkomen te halen ten opzichte van vorig jaar. Dit is respectloos!!”

Er zijn andere alternatieven voor onze telers; tarwe 30% tot +40%, korrelmais +35% en aardappelen+20% tot +25% met een tendens naar meer. Hoewel de afzetmarkt voor diepvriesgroenten wordt beïnvloed door corona en logistieke problemen en dit uitdagingen geeft aan de afnemers, is er volgens De Waele ruimte om te verhogen maar ontbreekt de wil daartoe. We willen tot een akkoord komen die voor beide partijen redelijk is, maar nu vragen we onze telers geen contacten te tekenen zolang de industrie niet over de brug komt met een beter voorstel!”

Met een omzet van 108mio en 510.000 ton groenten is Ingro is de grootste coöperatie van landbouwers in België van groenten voor de industrie. Ze zijn lid van VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) en zijn gevestigd op de site van REO Veiling te Roeselare.

Voor meer informatie:
Info@ingrocv.be 
www.ingrocv.be