Jan Breesnee:

"Boer stevig in het zadel op lui-dure uienmarkt"

Tholen - Lui-duur, zo typeert Jan Breesnee uit Achthuizen de huidige uienmarkt. "Maar dat is eigenlijk niet raar voor deze periode. ABC noemen we deze periode in de uienhandel ook wel. Afrika valt weg als bestemming, normaal hebben we de beurs in Berlijn en Carnaval komt eraan. Straks verwacht ik dat de vraag wel weer aantrekt."

"De eerste helft van het seizoen is prima verlopen, maar zodra Senegal wegvalt, is het altijd even wachten tot andere markten zich weer aandienen. Het wachten is nu vooral op de vraag uit de voormalige Oostbloklanden. Dat kan gerust nog wel twee, drie weken duren", verwacht de verpakker.

Wel zijn de marges in de uienhandel momenteel flinterdun, merkt Jan. "Veel verpakkers zitten er kort op. Daarom heb je nu van die rare prijzen bij de boer. Als je nu uien wilt draaien, moet je de boer op voor 13 cent, maar in de baal leveren ze hooguit 15-16 cent op. De boer zit dus heel stevig in het zadel."

"Kwalitatief zijn de uien hartstikke goed. Veel mindere partijen zijn al opgeladen naar Polen. Dat is tegelijk ook het probleem van de huidige markt. De meeste verpakkers hebben goede uien en we hebben in Nederland tegenwoordig een capaciteit voor 50.000 ton. Met exportweken van 20.000 ton ben je dus feitelijk maar twee, drie dagen volop aan het draaien. Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn."

Vorig jaar breidde de verpakker, die zelf niet exporteert, maar de Nederlandse exporteurs bedient, ook zelf haar sorteer- en verpakkingslocatie uit. "Daar hebben we geen moment spijt van gehad. Anders kon het hier nog weleens ramvol staan. En zeker met die vertragingen van de containers hoopt het aanbod nog weleens op. Dan is het nu veel fijner werken."

Voor meer informatie:
Breesnee Uien bv
Galatheseweg 24-26
3256 LE Achthuizen
Tel: 0187-651686
breesneeuien@belcentralemail.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven