LKÖ week 9:

"Voldoende uienaanbod, constante omzet bij wortelen"

De Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt start de maand maart grotendeels ongewijzigd. Gezien de toenemende kwaliteitsproblematiek en de hoge opslagkosten is de leveringsbereidheid bij de telers aanhoudend groot. De markt is volgens LKÖ dan ook goed van aardappelen voorzien. Van verkoopdruk is echter geen sprake vanwege het toenemende uitsorteerpercentage door de afnemende kwaliteit. Aan de afzetkant verloopt de verkoop aan de retail op een tevredenstellend niveau dat gebruikelijk is voor het huidige seizoen. De versoepelingen van de coronamaatregelen zorgen voor stijgende afzethoeveelheden in de horeca.


Op de exportmarkt blijft het daarentegen rustig. Bij de telersprijzen was er afgelopen week geen verandering te zien. In Niederösterreich werden consumptieaardappelen aan het begin van de week meestal voor tussen de 18 tot 21 euro per 100 kg overgenomen. Voor partijen met een bovengemiddeld hoog uitsorteerpercentage bleven de prijzen ongewijzigd. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk kan men tot wel 24 euro per 100 kg krijgen. Uit Oberösterreich werden ongewijzigde prijzen van tot wel 25 euro per 100 kg genoemd.

Voldoende uienaanbod
De Oostenrijkse uienmarkt is stabiel. De handelaren worden nog steeds van voldoende uien voorzien door de telers. Vooral kwalitatief zwakkere partijen worden momenteel op de markt geplaatst. De afzetsituatie blijft ongewijzigd ten opzichte van vorige week. De binnenlandse handel verloopt op een gebruikelijk niveau voor dit seizoen. De export is te overzien. Er is echter sprake van een toenemende prijsconcurrentie met Europese concurrenten. Bij de telersprijzen waren er geen veranderingen. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kratje, werden aan het begin van de week afhankelijk van grootte en kwaliteit meestal prijzen tussen de 16 tot 20 euro per 100 kg genoemd. Uien van een zwakkere kwaliteit gingen ook voor minder weg.

Continue wortelomzet
De wortelenmarkt in Niederösterreich start de maand maart grotendeels ongewijzigd. In het binnenland wordt er van rustige maar constante omzetten gesproken. Er wordt doorlopend tegen stabiele prijzen geëxporteerd, maar de omvang van de exporthoeveelheid is wel te overzien. Bij de telersprijzen zijn er geen veranderingen ten opzichte van vorige week. Aan het begin van de week werd er voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal tussen de 45 tot 50 euro per 100 kg betaald.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven