Wegens droogte kleinere Italiaanse knoflookoogst

De Italiaanse knoflooksector staat voor een seizoen met heel wat onbekende factoren. "Een jaar met een eerder beperkte consumptie loopt ten einde", zegt Ettore Navarra van het knoflookbedrijf Le Aie. "Anderzijds hebben we daardoor geen problemen met beschikbaarheid van product tijdens dit seizoenseinde. Sinds de aanplant is er weinig regen gevallen, dat zorgt toch wel voor een uitdaging voor dit gewas. Maar op de percelen waar we daar een mouw aan konden passen met noodirrigatie en andere klassieke of innovatieve ingrepen, zullen we wel goede opbrengsten én de gebruikelijke productkwaliteit hebben."

Ettore Navarra en Alessandro Evangelisti tijdens de oogst van 2021

"Net als de hele sector kampen we nu al een jaar met kostenstijgingen van grondstoffen en energie. Die hebben we geprobeerd te ondervangen met enkele reorganisaties binnen het bedrijf, zonder veel succes evenwel. Bovendien kijken we nu ook aan tegen een stijging van de arbeidskosten. In een vorig artikel begin februari stelden we al dat we de prijs lichtjes naar boven zouden moeten aanpassen om als bedrijf te kunnen overleven. Toch hopen we dat de consument de weg blijft vinden naar het Italiaanse product."

Ettore Navarra en Alessandro Evangelisti vertellen dat ze nu de eerste, vroeg geoogste lookpartijen aan het drogen zijn. "Deze knoflook is net als jonge wijn. Het moet snel worden geconsumeerd vanwege de kortere houdbaarheid. Het heeft naar mijn mening ook iets minder aroma dan het later geoogste product. Het is bij de eerste oogst nu wel al duidelijk dat we minder opbrengst zullen hebben dan in voorgaande seizoenen. Ook van de Knoflook van Voghiera met beschermde oorsprongsbenaming zullen er dus minder hoeveelheden op de markt komen."

Dit jaar gaat Le Aie voor het tweede achtereenvolgende jaar verder met het Zero Residu-certificeringspad voor de Knoflook van Voghiera BOB. De certificering weerspiegelt het juiste evenwicht tussen een gezond product voor de consument, respect voor het milieu en economische duurzaamheid voor de teler.

"Ons areaal beslaat ongeveer 40 hectare, waarvan 10 voorbehouden zijn voor de vroege knoflook en de resterende 30 voor de Knoflook van Voghiera BOB. Eenmaal gedroogd, wordt de knoflook schoongemaakt, gesorteerd en vervolgens in netjes verpakt, volgens de wensen van de klant."

Voor meer informatie:
Le Aie Società Agricola
Via Provinciale, 15/b
44019 Gualdo di Voghiera (FE) - Italië
Tel: +39 348 3108975
ettore@leaie.com  
www.leaie.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.