De uienprijzen blijven hoog

China: De prijs van gele uien wordt sterk beïnvloed door de export, en de exportmarkt is nog steeds onstabiel

De werkzaamheden voor de opslag van uien op verschillende plaatsen in China zijn geleidelijk voltooid en zullen naar verwachting over een week klaar zijn. De mentaliteit van de opslagbedrijven is verschillend. Momenteel nemen sommige opslagbedrijven nog steeds een afwachtende houding aan ten aanzien van de markt van dit jaar, hoofdzakelijk wegens de volgende factoren:

(1) De areaaluitbreiding van rode en paarse uien in Gansu verzwakt het enthousiasme voor opslag

De uitbreiding van het areaal rode en paarse uien in Gansu heeft het enthousiasme van de ondernemingen om uien op te slaan nog verder doen afnemen. Omdat gele uien hoofdzakelijk voor de export worden gebruikt, worden rode en paarse uien hoofdzakelijk naar de binnenlandse markt verzonden en de binnenlandse gekoelde uien zijn ook hoofdzakelijk rood en paars. Gansu, het belangrijkste uientelende gebied in China, zal een zekere impact hebben op de gekoelde uien wanneer de verse uien op de markt komen. Hoewel de opslagkosten dit jaar lager liggen dan vorig jaar, is de toename van het areaal rode en paarse uien in Gansu voor sommige bedrijven nog steeds ontmoedigend.

(2) Bedrijven die uien hebben opgeslagen, hebben in 2021 zware verliezen geleden en zullen dit jaar voorzichtiger zijn

In 2021 voldeed de prijs niet aan de verwachtingen als gevolg van de hoge opslagkosten en leden de meeste bedrijven die uien opsloegen zware verliezen. Sommige ervaren bedrijven hebben de opslag van uien dit jaar opgegeven en zijn overgeschakeld op investeringen in andere producten. Maar gezien de lage opslagkosten betekent een lage prijs een laag risico en sommige nieuwkomers hebben zich ook op de markt begeven. Wegens vele onzekere factoren moeten bedrijven die uien hebben opgeslagen, dit jaar aandacht besteden aan de marktvooruitzichten.

(3) De prijs van gele uien wordt sterk beïnvloed door de export en de exportmarkt is nog steeds onstabiel

Sinds 2021 is de exportmarkt voor uien traag en is de export onstabiel. De totale export van verse of gekoelde uien in 2021 bedroeg 645.600 ton, wat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde niveau van de laatste jaren. De exportsituatie van januari tot april van dit jaar is ook niet optimistisch. De exportmarkt kan rechtstreeks van invloed zijn op de prijs van binnenlandse gele uien en de prijzen van binnenlandse rode en gele uien staan beide onder druk. Door de inkrimping van het areaal gele uien dit jaar menen sommige bedrijven die ervoor hebben gekozen uien op te slaan dat de winstmarge van gele uien in de latere periode relatief groot is, maar de exportmarkt is nog onstabiel en de meeste bedrijven zijn relatief voorzichtig.

Verwacht wordt dat de prijs in de uientelende gebieden op korte termijn hoog zal blijven. Verwacht wordt dat de oogst van verse uien in het teeltgebied Baiyin in Gansu eind juni van start zal gaan. Voordien is er nog enige ruimte voor een prijsstijging van uien in Shandong, Henan, Jiangsu en andere plaatsen.

Bron: m.mysteel.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven