De prijs voor Spaanse ui klimt flink omhoog. Het aanbod in Spanje is laag, maar dat is het ook op de internationale markt. De Spaanse oogst van late uien is het voorbije seizoen met 45 tot 50% gedaald in vergelijking met voorgaande jaren. Dat heeft grotendeels te maken met de areaalkrimp van ongeveer 30% als gevolg van de slechte verkoopresultaten van eerdere seizoenen. "De vraag naar uien is heel sterk sinds het begin van het seizoen en de prijzen zijn gestegen tot ongekende niveaus", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha. "Veel importeurs vragen ons om uien, maar de voorraden zijn bijna allemaal al verkocht", voegt hij eraan toe.
"Het tekort is groot op de internationale markt. In veel landen zijn er zelfs exportbeperkingen om de lokale markten te beschermen. Dat is vrij ongebruikelijk. Er zijn beperkingen in Zuid- en Midden-Amerika, in Pakistan en nu ook in Marokko", legt Luis Fernando uit. "We hadden gehoopt onze tekorten in de aanvoer op te vullen met product uit Nieuw-Zeeland, maar er is daar een aanzienlijke vertraging als gevolg van de tyfoon die het eiland heeft geteisterd. We krijgen ook minder handel uit Peru vanwege de sociaal-politieke problemen aldaar. China probeert daarom wel zoveel mogelijk te exporteren – na eerst de binnenlandse vraag te hebben gedekt –, maar over het algemeen is er nog steeds weinig aanbod op de markt. Het scenario is heel ingewikkeld."
"Hoewel het door de hoge prijzen lijkt alsof het een goed jaar is voor de Spaanse uiensector, mag men niet vergeten dat de oogst klein is uitgevallen en de teeltkosten hoog zijn. De winstmarges zijn dus krap", zegt de directeur van Procecam.
IGP Cebolla de La Mancha
Op dinsdag 7 maart keurde de Europese Commissie de opname van de 'Cebolla de la Mancha' in het Register van Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) goed. De Commissie legt in haar verklaring uit dat de BGA Ui van La Mancha zich baseert op de eigen kenmerken van de Recas-ui en op de kwaliteit van het product dankzij de teeltomstandigheden in La Mancha en de goede teeltpraktijken. "Het zijn inderdaad de bijzondere kenmerken van onze ui die hebben geleid tot de sterke vraag. De ui valt op qua kleur, kaliber, textuur en smaak", zegt Luis Fernando Rubio.
Castilla-La Mancha is de belangrijkste uienteeltregio in Spanje en vertegenwoordigt momenteel 60% van de productie. "We hebben 16 jaar gestreden om deze BGA-erkenning te verkrijgen. We hebben het eindelijk gehaald", zegt de directeur van Procecam. Geen enkele andere ui op de markt bereikt het kaliber van de ui van La Mancha. Dit keurmerk garandeert de consument niet alleen de naleving van de Europese normen, maar ook van kwaliteits- en traceerbaarheids-protocollen die superieur zijn aan die van veel andere uien op de markt. "Dit keurmerk geeft ons een voordelige positie in Europa om ons beter te onderscheiden van de concurrentie uit derde landen."
Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
Procecam
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
[email protected]
www.procecam.es