Marktrapport Oostenrijk KW 03/2020:

De aardappelvoorraad neemt af, de export van uien neemt toe

De marktsituatie op de Oostenrijkse aardappelmarkt is nog niet merkbaar veranderd. Het beschikbare aanbod is ruimschoots voldoende. De vermindering van de voorraden neemt nog steeds toe, mede door de toenemende kwaliteitsproblemen. De binnenlandse vraag is traditioneel wat gedaald na de vakantie. De verkoopcijfers voor begin januari zijn echter vrij positief. 

De export van aardappelen daarentegen komt nog niet echt van de grond. De telersprijzen bleven grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande week. Aan het begin van de week werd in Neder-Oostenrijk een prijsklasse van 22 tot 28 euro/100 kg genoemd, afhankelijk van de soort en kwaliteit. Voor draadwormvrije, kleinverpakkingen met AMA kwaliteitszegel worden nu meestal 25 euro/100 kg betaald. Vanuit Opper-Oostenrijk werden onveranderde prijzen tot 28 euro/100 kg gemeld.

Uienexport aangetrokken
Er is weinig nieuws te melden over de Oostenrijkse uienmarkt. Het aanbod is nog steeds goed genoeg. Vooral kleine partijen zijn in grote hoeveelheden beschikbaar, terwijl grote uien zowel voor het binnenlandse bedrijfsleven als voor de export worden gevraagd. De binnenlandse activiteiten verlopen gestaag op het gebruikelijke seizoensgebonden niveau. De export naar Oost- en Zuidoost-Europa is na de vakantie weer enigszins aangetrokken. Er is echter nauwelijks speelruimte op het gebied van de prijzen. Voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, werd tussen 23 en 28 euro/100 kg betaald, afhankelijk van de kwaliteit en grootte. Voor kwalitatief mindere of kleinere partijen ligt het prijsniveau beduidend lager.

Heropleving wortelmarkt
De stemming op de Neder-Oostenrijkse wortelmarkt is zichtbaar aan het verbeteren. Een redelijk aanbod van wortelen staat in contrast met een voortdurend groeiende binnenlandse vraag. Ook de export is in beweging. Er zijn de laatste tijd lichte prijsstijgingen geweest in het binnenlandse bedrijfsleven.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven