Grano uien populair op wereldmarkt door kwaliteit en shelflife

De oogst van de Medio Grano uien in de Spaanse regio Castilië-La Mancha maakt midden juli plaats voor die van de Grano uien, die op de wereldmarkt erg populair zijn door hun kwaliteit en optimale shelflife.

Agrícola Villarrobledo, uit de provincie Albacete en een van de grootste teeltbedrijven in Castilië-La Mancha met een gemiddelde jaarlijkse productie van 18 miljoen kilo uien, bereidt zich momenteel voor op de afzet van de Grano uien, waarmee het op de internationale markten de laatste jaren fors progressie heeft gemaakt.

"De oogst van de Grano uien gaat binnenkort van start. Ze worden in koelkamers opgeslagen en bewaren gemakkelijk tot februari, maart of zelfs april", zegt Pablo Tébar, hoofd van de technische dienst en exportafdeling van het bedrijf. “De groei is heel goed verlopen, en ook al we hebben nog niets geoogst, toch kunnen we al stellen dat de kwaliteit uitstekend is. En daar zal nog weinig aan veranderen, als we tenminste niet meer getroffen worden door hevige regenval.” Pablo Tébar doelt daarmee op de recente hagelbui die een aanzienlijk deel van de groente- en fruitteelt in de nabijgelegen gemeente Socuéllamos, in de provincie Ciudad Real, heeft verwoest.

"Ook al is het uienareaal in Socuéllamos niet erg groot, toch heeft de storm er schade aangebracht aan zo'n 75 hectare uien. Als we daar nog eens de areaaldaling met 10% over heel Spanje bij optellen, dan wordt het toch nog even afwachten wat voor hoeveelheden Spanje dit jaar op de markten zal kunnen brengen”, legt Pablo Tébar uit.

De sluiting van de horeca tijdens de lockdown, een afzetkanaal dat vooral grove maten vraagt, is bepalend geweest voor welke maten dit seizoen de bovenhand krijgen. "We zullen overwegend tussenmaten te zien krijgen, omdat de telers bang waren dat de horeca op slot zou blijven. Ze hebben het zekere voor het onzekere genomen door kleinere uien te telen”, aldus Tébar. “Tot nu toe is de horeca nog zoekende, maar beetje bij beetje zal de vraag naar grove uien toch toenemen, ook al omdat het uiteindelijk een basisproduct is. Hoe dan ook, het blijft onzekerheid troef, niet alleen voor de ui, maar voor alle verse producten, want niemand weet hoe de pandemie op korte termijn zal evolueren en in welke mate het de markten zal verstoren”.

Hoewel de prijzen de afgelopen maanden laag waren, zijn die volgens Pablo Tébar momenteel aan het stijgen, omdat de opslagplaatsen voor Medio Grano uien stilaan leeglopen.

Agrícola Villarrobledo zet praktisch het hele jaar door gele en rode uien af, maar de witte ui blijft het vlaggenschip van het bedrijf. "We leveren onze producten hier in de buurt, in heel Spanje en aan de Europese markten, maar ons belangrijkste afzetkanaal is de export van containers naar derde landen", zegt Tébar, die ook benadrukt dat het merk Cebolla de La Mancha blijft ijveren voor de BOB-erkenning.

De Spaanse ui moet op de internationale markten wedijveren met die van andere origines, waarbij Nederland momenteel de grootste concurrent is, omdat het zijn exportprijzen kan drukken vanwege het grote productievolume, vergevorderde automatisering van de teelt, lagere productiekosten en lagere transportkosten. Toch wil Pablo Tébar in de verf zetten dat de Spaanse ui zeer gewaardeerd is op de internationale markten vanwege zijn uitstekende uiterlijke kenmerken en milde smaak, aangezien die in vergelijking met vele andere uien een kleiner aandeel droge stof heeft.

"Onze merken Cebollas Gloria en Cebollas Iniesta willen kwaliteit brengen en maken daarom ook deel uit van het programma dat Cebolla de La Mancha heeft lopen om de erkenning als beschermde oorsprongsbenaming te bekomen." Ondanks alle uitdagingen waar de uien uit Castilië-La Mancha voor staan, blijft Tébar positief over het komende seizoen voor de Grano uien: "We hopen weer op een mooie plaats op de exportmarkt dit jaar."

Voor meer informatie:
Pablo Tébar
Agrícola Villarobledo
Avda. Pedro Manuel Vila, 2. 117
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
Mob: +34 608322333
pablotebar@agrovilla.com
www.cebollasiniesta.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.