Torben Ellerbrock, Affeldt Maschinenbau:

"De verpakkingsgroottes worden kleiner"

In de schaduw van de actuele coronaproblematiek gaat de trend in de richting van duurzame verpakkingen en het gebruik van monomaterialen ongewijzigd verder. Dit merkt ook de Noord-Duitse machinebouwer Affeldt Maschinenbau, zegt Torben Ellerbrock.

Het bedrijf ondersteunt met name bulkverpakkers in de bakkerij-, fruit- en landbouwsector met geschikte tel-, weeg- en verpakkings-machines. "De laatste tijd gebruikt men voor het verpakken van verse producten steeds vaker monomaterialen, bijvoorbeeld PE, op buisfoliemachines. Ook is de vraag naar papieren verpakkingen sterk gestegen, die we eveneens met onze buisfoliemachines produceren. We hebben in dit segment al enige ervaringen verzameld en zijn blij dat we onze klanten doordachte oplossingen kunnen aanbieden.“


De ultrasone clippermachine / Foto: Affeldt GmbH

Toekomstgerichte en concurrerende oplossing
Of het nu gaat om citrus of aardappelen en uien: de verpakkingsgroottes worden volgens Torben tendentieel kleiner. "Door de veranderende verpakkingseenheden en het toenemende gebruik van monoproducten worden de verpakkers geconfronteerd met nieuwe uitdagingen op het gebied van machines. Ofwel de bestaande installatietechniek wordt dan omgebouwd om aan de nieuwe eisen te voldoen, ofwel er wordt besloten om nieuwe machines te implementeren."

In beide gevallen zoekt Affeldt in nauwe samenwerking met de verpakkers naar een toekomstgerichte en concurrerende oplossing. Torben: "Het komt vaak voor dat een totaaloplossing wordt gevraagd, waarbij wij zowel de batching, primaire verpakking als secundaire verpakking leveren."

Gebruik van hernieuwbare grondstoffen
Afgelopen jaar vond de marktintroductie van de ultrasone clipper plaats, die in tegenstelling tot al beproefde oplossingen geen gebruik maakt van metalen clips en het etiket en het net uit monomaterialen maakt. De respons is volgens Torben enorm geweest. "We hebben aanvragen uit heel Europa evenals uit Nieuw-Zeeland gekregen. Vanwege verschillende wetgevingen in de landen wekt de ultrasone clipper echter niet overal interesse. De ultrasone clipper ondersteunt de gedachte van de circulaire economie van recyclebare verpakkingen uit monomaterialen zoals PE. Landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk verbieden echter kunststof verpakkingen, zodat daar de trend in de richting van hernieuwbare grondstoffen gaat."

Met het oog op het plasticverbod in Frankrijk wordt er naar verdere oplossingen gezocht. Des te belangrijker is het persoonlijke contact en de informatie-uitwisseling met branchecollega's. "Afspraken ter plaatse zijn weliswaar niet per se noodzakelijk, maar desondanks ontstaan er bij klanten in de fabriek of op evenementen vaak nieuwe ideeën en concepten", zegt Torben tot slot.

Voor meer informatie:
Torben Ellerbrock 
AFFELDT Maschinenbau GmbH
Altendeich 14
25335 Neuendorf, Duitsland
+49 (172) 1581134
t.ellerbrock@affeldt.com  
www.affeldt.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven