Palm Systems

"Grote vraag naar geautomatiseerde oplossingen"

"Er is sprake van een goede vraag naar onze machines voor het sorteren en verpakken van fruit, om het even om welk segment het gaat", vertelt salesmanager Matthias Kinzel van Palm Systems. Het bedrijf biedt sorteer- en verpakkingsmachines en geautomatiseerde oplossingen aan rondom de verwerking van verschillende fruitsoorten zoals appelen, peren en kersen, voor iedere bedrijfsgrootte. "De sorteermachines, die we integreren van onze partnerbedrijven Elisam en Perfect, vormden in de meeste gevallen een onderdeel van het totale proces dat Palm Systems haar klanten biedt. Wij zijn gespecialiseerd in efficiënte en voorzichtige handelingen zoals drogen, kratten bijvullen en het verpakken van fruit." 

Wereldwijde klantenkring
"Het tekort aan geschoold personeel, ongeacht de sector, maakt de vraag naar geautomatiseerde oplossingen steeds groter", aldus Matthias. Verder kan dankzij het internationale netwerk van het bedrijf aan een grotere vraag worden voldaan. "Er is vooral in Europa en Noord-Amerika, maar ook in Zuid-Afrika en Australië veel vraag naar de machines."

"De eisen van onze klanten nemen toe en worden steeds specifieker. Afhankelijk van de verdere verwerking moeten de appelen bijvoorbeeld op maat, kleur, uiterlijke en innerlijke kwaliteit en gewicht in verschillende categorieën worden ingedeeld. Al deze parameters kunnen via de software van de sorteermachines aan de meest uiteenlopende eisen van de klant worden aangepast en gesorteerd."

Verloop van de sorteer- en verpakkingsinstallatie
De prestaties van de machines en de bijbehorende machine-uitrusting zijn afgestemd op de individuele eisen van de klant. "Voor de sorteermachine worden de appelen, peren of kersen voorzichtig uit grote kratten in het waterbassin geleegd met behulp van een speciaal systeem. Voor een effectieve capaciteit worden de kratten in het waterbassin gekanteld voor het legen, dit zorgt voor een efficiënte krattenwissel en een vrijwel continue bezetting van de machine", legt Matthias uit.

"Na het legen wordt het fruit desgewenst uit het water geleid via een sorteerband om beschadigd of te zacht fruit uit te sorteren. Desgewenst kan het fruit ook worden gereinigd met een zelf ontwikkelde borstelmachine, die bijvoorbeeld ook roetdauw kan verwijderen, voordat het in de sorteermachine terechtkomt en wordt gesorteerd volgens de eisen van de klant op het gebied van grootte, kleur, gewicht en kwaliteit. Bij de uitgangen van de machine wordt het fruit in waterkanalen opgeslagen, om bijvoorbeeld via een opvangkanaal naar grote kratten te worden toegevoerd.  De gevulde grote kratten worden vervolgens door middel van Palm Portal stapelrobots op de door de software toegewezen verzamelplaats geplaatst. Soms worden er ook direct bij sommige uitgangen verpakkingsbanden geïnstalleerd, om verschillende dozen te verpakken. 

Tot wel 30 ton gesorteerde producten
"De sorteermachines zijn afhankelijk van de producent verkrijgbaar met twee tot acht parallel lopende banen en kunnen worden uitgerust met zes tot vijfentachtig uitgangen, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en capaciteit. Door de verschillende uitrustingen kan er zo bijvoorbeeld bij kleinere bedrijven met een sorteermachine van vier banen een sorteercapaciteit van 6 ton per uur behaald worden. Afhankelijk van de toevoersystemen kunnen sorteermachines met zes tot acht banen tot wel 30 ton per uur sorteren."

Matthias vertelt ons bovendien over een project dat onlangs bij een klant is uitgevoerd die een nieuw sorteerstation in gebruik heeft genomen waarin appelen gewassen worden en aansluitend naar de sorteerinstallatie geleid worden. "Aan de installatie zijn 35 sorteerkanalen gekoppeld waarin de producten worden verzameld, opgeslagen en via hervulling weer in kratten gevuld worden. Vervolgens worden deze kratten via het portaalstapelsysteem verzameld. Dit gehele proces wordt gestuurd door de interne software van Palm."  


6x palletiseermachine voorzijde

Vertraagde leveringsketens
De vertraagde leveringsketens zorgen ook begin 2023 nog steeds voor wat extra wachttijd. Palm Systems heeft echter een goede voorraad van losse onderdelen en componenten, bijvoorbeeld elektronica, kunnen opbouwen. "De leveringstijden van de producenten zijn in de afgelopen twee jaar duidelijk toegenomen. In plaats van twee weken zoals voorheen duurt het tegenwoordig eerder zes tot acht weken voordat er iets geleverd kan worden. Bij omvangrijkere systemen kunnen de wachttijden zelfs oplopen tot meer dan een half jaar. Maar ook dan moet je flexibel zijn en naar alternatieven kijken."

Foto's: Palm Maschinen GmbH & Co. KG 

Voor meer informatie:
Matthias Kinzel 
Palm Maschinen GmbH & Co. KG
D-Ostfeld 23, 21635 Jork, Duitsland
Tel: +49 4162 90 79 9-0
mkinzel@palm-systems.de  
www.palm-systems.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.